Tahiri u pismu učesnicama ženske regionalne konferencije objasnila šta se dogodilo da se ona sa Severa izmesti na jug

Odluka četiri gradonačelnika sa Severa o otkazivanju regionalne ženske konferencije u Severnoj Mitrovici pod nazivom "Regionalni dijalog između Srbije i Kosova sa ženama i predstavnicima zajednice iz četiri severne opštine na Kosovu" je "jako čudna", dok je dalje mešanje gradonačelnika u odluke akademske institucije – Međunarodnog poslovnog koledža koji je ponudio prostorije za održavanje konferencije – njihov nedemokratski čin upravljanja. Odbijanje srpskih parlamentarki da učestvuju na konferenciji je takođe neosnovano – poručila je predsedavajuća mreže Regionalni ženski lobi za Jugoistočnu Evropu (RŽL JE), Edita Tahiri, čije su članice i srpske parlamentarke, i to u cirkularnom mejlu poslatom danas učesnicama ove mreže i konferencije, kao i svim onima koji su pomogli organizovanje konferencije. Mejl je poslat i srpskim parlamentarkama i civilnim liderkama iz Beograda koje su 12. maja stigle u Kosovsku Mitrovicu da učestvuju u radu konferencije narednog dana – 13. maja, od kojih većina naposletku to nije ipak učinila, zajedno sa Sonjom Liht, Aidom Ćorović i Gordanom Čomić, vrativši se u Beograd, kao i srpskim odborkinjama iz kosovske opštine Severna Mitrovica koje se takođe nisu pojavile na događaju. Iako je održavanje ove regionalne ženske konferencije planirano u Severnoj Mitrovici, a u organizaciji agencije Ujedinjenih nacija "UN Women" i uz podršku regionalnog ženskog lobija Jugoistočne Evrope, gradonačelnici četiri severne opštine su na sastanku sa predsedavajućima skupština ovih opština odlučili da se ona otkaže, to jest, odloži – kako je predsednica kosovske SO Severna Mitrovica Ksenija Božović u mejlu organizatoru i napisala veče pred samo održavanje konferencije, inače jedna od planiranih govornica, koja takođe nije došla na konferenciju.

Iako je organizator UN Women informisao sve učesnice o promeni mesta održavanja, srpske parlamentarke, uprkos tome što su već stigle u Severnu Mitrovicu, veče pred konferenciju, otkazale su učešće uz objašnjenje da je konferencija trebalo da se održi na Severu i da im je organizator kasno javio o promeni. 

Pročitajte još:

Regionalna ženska konferencija o Severnoj Mitrovici: Srbima na Severu Kosova "polu-život" vs. integracija Severa je proces

Regionalna ženska konferencija izmeštena iz Severne Mitrovice u Južnu zbog "mišljenja" gradonačelnika i predsednika SO 4 severne opštine da na Severu nije bezbedno​

"Kao što znate, planirano je da se konferencija održi na Međunarodnom poslovnom koledžu u Severnoj Mitrovici, ali, na žalost, u poslednjem trenutku otkazivanje je urađeno putem mejla koji je poslat Regionalnom  ženskom lobiju za Jugoistočnu Evropu 12. maja u 17:27, ne od strane Međunarodnog poslovnog koledža, već od strane gradonačelnika četiri severne opštine. Mejl je poslala predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, u kojem je navela: 'Na osnovu odluke gradonačelnika četiri opštine sa Severa Kosova sastanak treba da se odloži zbog bezbednosnih razloga'. Takav čin je bio veoma čudan, jer odluka o odlaganju konferencije pravno leži na organizatorima konferencije, a ne na spoljašnjim akterima i dalje mešanje gradonačelnika u odluke akademske institucije koja se složila da ponudi mesto za ovu važnu konferenciju predstavlja nedemokratski čin upravljanja gradonačelnika – politika ne bi trebalo da se meša u akademske institucije,"  navela je predsednica Ženskog regionalnog lobija za Jugoistočnu Evropu, Tahiri u pismu.

Ona se osvrnula i na odluku srpskih parlamentarki da ne učestvuju na konferenciji. 

"Dalje, smatramo da je odbijanje srpske ženske parlamentarne grupe da učestvuje na konferenciji zbog promene mesta, iako su stigle na vreme – neosnovano. RŽL JE snažno veruje da je mesto konferencije manje važno od samog dijaloga koji je predviđen da se održi kroz ovu konferenciju. Dalje, mesto nisu promenili organizatori, već drugi," dodaje Tahiri. 

Tahiri se istovremeno zahvalila svim ostalima koji su učestvovali, istakavši da ceni "otvorenu diskusiju učesnica o briselskom dijalogu, njegovim ciljevima, kao i procesu primene" tokom rada ove konferencije.

Konferencija koja je održana u Južnoj Mitrovici bila je peta po redu regionalna, a srpske parlamentarke su i ranije učestvovale na sličnim konferencijama ove organizacije širom regiona, putujući na Kosovo, u Albaniju i ostala mesta, dok su nedavno one u Beogradu dočekale i kosovske parlamentarke iz Prištine. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.