Đurić: Veliki značaj odgovornog informisanja javnosti o dijalogu u Briselu; broj objavljenih sporazuma – 12:7 u korist kosovske vlade

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, informisao je danas šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), Farida Zarifa, o toku dijaloga Beograda i Prištine, ukazavši na značaj odgovornog informisanja javnosti o tom procesu, saopšteno je iz Vlade Srbije. Iako je Direktor kancelarije za KiM danas istakao važnost odgovornog informisanja o dijalogu u Briselu – stepen informisanja javnosti i transparentnosti dveju vlada – srpske i kosovske, u takozvanom Briselskom procesu, drastično se razlikuju, a na osnovu dostupnosti informacija u javnosti.

"Đurić je tokom sastanka u Palati Srbija ukazao na značaj odgovornog informisanja javnosti o tom procesu, s obzirom na to da i poruke koje upućuju učesnici dijaloga mogu doprineti normalizaciji odnosa, ili ih otežati," navodi se na zvaničnoj Internet stranici Vlade Srbije. 

Sa druge strane, Zarif je apelovao na obe strane u pregovorima da održe zamah u briselskom dijalogu i "ostanu privržene implementaciji onoga što je dogovoreno u dosadašnjim fazama procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine," ocenivši kao pozitivine korake koje su "gradonačelnici severne i južne Kosovske Mitrovice preduzeli u pravcu zajedničkog rešavanja pitanja od obostranog interesa."

Đurić i Zarif su razgovarali i o problemima na terenu, sa posebnim osvrtom na položaj povratnika, dok je Đurić preneo zahvalnost Zarifu na "konstruktivnoj ulozi koju ima u normalizaciji prilika na Kosovu i Metohiji," kao i na "doprinosu koji pruža poboljšanju uslova života Srba u pokrajini." 

Tokom sastanka je bilo reči i o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će 26. maja biti razmatran tromesečni izveštaj UN o situaciji u pokrajini.


Srpska i kosovska strana različito odgovorne u informisanju javnosti

Pored toga što prištinska i beogradska strana posle gotovo svakog razgovora u Briselu, ali i pre, izlaze sa potpuno kontradiktornim informacijama o tome šta je dogovoreno, kada su u pitanju dve vlade, one se razlikuju i po broju dostupnih izveštaja o sprovođenju sporazuma, ali i broju objavljenih sporazuma na njihovim zvaničnim Internet stranicama. 

Kosovska delegacija pred skoro svake pregovore saopštava da će sastanci biti održani, navodeći teme razgovora i očekivanja, dok to srpska vlada čini retko. Saopštenja srpske strane o rezultatima pregovora često uslede tek nakon što kosovska strana saopšti rezultate, koje zatim u saopštenju srpska strana mahom demantuje.

Broj izveštaja – 3:1 za kosovsku vladu

Kada su u pitanju izveštaji o sprovođenjnu sporazuma, takođe, srpska vlada je nedavno objavila jedan, dok je kosovska do sada objavila tri. 

Broj objavljenih sporazuma – 12:7 za kosovsku vladu

Kada je u pitanju broj objavljenih sporazuma, razlike između kosovske i srpske vlade su najdrastičnije. 

Tako je na zvaničnoj Internet stranici Vlade Srbije objavljeno 7 sporazuma, a na Internet stranici Vlade Kosova 12, u dve različite sekcije stranice, uz akcioni plan sporazuma o energetici

Takođe, sporazumi na Internet stranici Vlade Srbije su zapravo radni prevodi sporazuma, dok se na Internet stranici kosovske vlade mogu naći sporazumi na albanskom i srpskom i to sa potpisima pregovarača. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.