Tahiri: Srbija zna da je imovina naša, ali se i dalje meša; Đurić: Tahiri neistinama stvara dodatnu tenziju

Turistički potencijali Brezovice, Trepča, Gazivode, kao i ostali rudnici su nacionalna imovina Kosova i to Srbija zna ali se i dalje meša u stvari Kosova, kaže Edita Tahiri. Reagujući na ovu izjavu, Marko Đurić kaže da konstantnim opstruisanjem i iskrivljenim tumačenjem briselskih razgovora i dogovora, Tahiri i njene kolege dovode u pitanje svoju iskrenost i posvećenost dijalogu i normalizaciji odnosa.

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri, tvrdi da u razgovorima koji se vode u Briselu nikada nije razgovarano o imovini.

KoSSev: Ðurić:Tahiri neistinama stvara dodatnu tenziju 

18:00 – Reagujući na Tahirijevu izjavu, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, rekao je danas popodne u izjavi za Tanjug da konstantnim opstruisanjem i iskrivljenim tumačenjem briselskih razgovora i dogovora, Tahiri i njene kolege u privremenim institucijama u Prištini dovode u pitanje svoju iskrenost i posvećenost dijalogu i normalizaciji odnosa.

"Kada je pitanju imovina koju je Tahiri pobrojala, ne vidimo razlog zašto ona i njene kolege u privremenim institucijama u Prištini beže od diskusije o tome, osim ako nije zbog toga što znaju da Beograd poseduje dokumentaciju za sve te objekte i resurse i dokaze da su u pitanju objekti i imovina koju smo decenijama stvarali i podigli našim parama i koja je nedvosmisleno u našem vlasništvu", rekao je Ðurić.

Srbija je pokušala da inicira to u Briselu, ali mi nikada nismo prihvatili. Nikada nismo prihvatili da to bude na dnevnom redu, iako ste možda nekoliko puta čuli da je gospodin Vučić govorio: 'Pričali smo o ovome i onome…'. Želim da vas uverim da to nikada nije bilo tako," kazala je Tahirijeva novinarima srpskih redakcija na Kosovu.

Kosovo je nadležno za imovinu u svom vlasništvu i da to potvrđuje i međunarodno pravo, kaže Tahirijeva i podseća da Srbija još uvek poštuje Rezoluciju 1244 SB UN-a.

"Čak je i za vreme međunarodnog protektorata UNMIK izdao jasna uputstva, po kojima je jasno da svo pomenuto vlasništvo koje ima karakter nacionalnog blaga, pripada Kosovu i njegovoj državi. Dakle, te stvari su jasne i po međunarodnom pravu," kaže Edita Tahiri.

"Srbija to zna, ali na žalost, nastavlja da se meša u stvari Kosova," kaže Tahirijeva i dodaje da je to glavni razlog što već dve godine ne otvora pregovaračka poglavlja sa EU.

“Sa jedne strane sprovodi sporazume, a sa druge održava paralelne strukture. To narušava sporazume.” ističe ministarka u Vladi Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.