Studenti u Kosovskoj Mitrovici: "Ne teroristima u UNESCO"

Pridružujući se kampanji "Ne članstvu Kosova u UNESKO", u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom "Studentska kancelarija", koju vode, kako sebe predstavljaju – "samoorganizovani studenti". Jedan od ciljeva ove kancelarije je uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima 195 diplomatskih delegacija UNESCO-a, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH i slanje svedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Do sada su, kako ovi studenti navode, kontaktirali preko 60 delegacija, od kojih nisu dobili odgovor, ali su "sigurni" da je njihov materijal "stigao do njih". Kampanja studenata trajaće do glasanja u UNESCO-u, što je najverovatnije do 7. novembra. Otvorena je za nove članove – svi koji žele, mogu joj se priključiti, ali i finansijski podržati. Studenti su optimisti – procenjuju da šanse Srbije i srpske diplomatije da izdejstvuje pobedu u ovoj, za srpsku kulturnu baštinu na KiM-u ključnoj bitki – nisu male.  U najnovijoj aktivnosti, juče su postavili i svoj montirani video materijal "Ne teroristima u UNESCO" u kojem upoređuju aktivnosti ISIS-a na bliskom istoku sa rušenjem hrišćanskih crkava na KiM-u.

Kampanja Kancelarije, kako navode studenti iz ove kancelarije u odgovorima koje smo dobili pisanim putem, imala je "određene aktivnosti" preko svoje Fejsbuk grupe i bloga i pre svog otvaranja u Kosovskoj Mitrovici. Preko društvenih mreža i svoje Internet stranice su, takođe, pozivali svoje kolege studente da šalju slike i pisma koja su preveli na nekoliko jezika – koja se i nalaze na njihovom blogu, zajedno sa spiskom kontakata 58 članica Izvršnog saveta UNESCO-a. 

Pročitajte još:

6 dana pred odluku: Digitalni rat srpskih tviteraša i fejsbukovaca protiv kosovskog MSP


Kakve su vaše procene – kakve rezultate možete postići za manje od 10 dana koliko ima vremena do odluke UNESCO-a o članstvu Kosova? Zašto kampanju niste započeli ranije? – pitali smo studente:

"Što se tiče procene glasanja u UNESCO moramo da kažemo da se nekako srpska javnost već spremila na negativan ishod, ali odmah želimo da dodamo da to i nije baš tako i da naši mediji dosta greše, pristupajući ovoj temi olako i na taj način nesvesno rade za one koji žele da nakon UNESCO-a formiranjem kosovske pravoslavne crkve prisvoje prvo manastirska imanja i posede, a onda i naše manastire. To je, dakle, jedan proces koji se, na primer, već polako dešava u Crnoj Gori. Za to je naravno potrebno vreme i to neće biti odmah, ali to je logičan sled događaja koji možemo očekivati ukoliko Kosovo* bude primljeno u UNESCO. 

Šanse Srbije i srpske diplomatije da ovde ipak izdejstvuje pozitivan rezultat i nisu tako male, imajući u vidu složenu proceduru glasanja na Generalnoj konferenciji UNESCO-a. Naime, od 195 članica koliko ih broji Generalna konferencija, za prijem Kosova* je potrebna 2/3 većina, ali postoje određene varijacije koje utiču na ovaj količnik. Određen broj delegacija neće imati pravo glasa zbog toga što njihove države nisu platile članarinu u posljednje dve godine. Prema našem istraživanju taj broj je 15 članica trenutno, ali može doći do nekih promena. Među tim članicama su čak i neke koje su priznale samoproglašeno Kosovo* kao državu, između ostalih i SAD, kao i Izrael. Osim ovih zemalja postoje i one koje neće svoje delegacije poslati na ovo zasedanje, jer se retko desi da učestvuje svih 195 zemalja. Takođe, u konačan količnik od 2/3 ne ulaze zemlje koje su prilikom glasanja bile SUZDRŽANE, jer se prema pravilniku UNESCO-a računaju samo one zemlje koje su se izjasnile ZA i PROTIV i samo od tog broja se računa taj dvotrećinski količnik. Prema nekim našim projekcijama, da bi Kosovo* postalo članica UNESCO-a za to je potrebno da se izjasni više od 100 delegacija, što svakako ni Albancima nije sasvim svejedno, tako da ni oni sa sigurnošću ne mogu tvrditi da će da uspeju. Dakle, mogli bi da zaključimo da će prevaga biti u nekoliko glasova na našu, ili njihovu stranu. Kao primer uzećemo prijem Palestine u UNESCO kada je ZA glasalo 107 delegacija, SAD su tada bile protiv i zbog odmazde su odlučile da više ne plaćaju članarinu u UNESCO, zato su izgubile pravo glasa. Njihov dug prema UNESCO-u je do sad preko 21 milion dolara, ali nam je apsolutno razumljiva njihova kampanja kojom traže da im se vrati pravo glasa. Očigledno je da američka diplomatija nije toliko sigurna da će Kosovo* lako da postane članica UNESSCO-.

Sve ovo nam daje obavezu da uradimo koliko je više moguće od nas, i ne samo ovo, već nas obavezuju i sve naše svetinje koje bi ulaskom Kosova* u UNESCO bile još jednom porušene i oskrnavljene po ko zna koji put. Mi nismo državna agencija, nismo državna kancelarija, nemamo budžet i uradićemo za 10 dana koliko nam vreme i resursi dozvole."


Blog Kancelarije možete pogledati OVDEa Fejsbuk stranicu OVDE.

"Takođe uključili smo se i u tviter kampanju #NokosovoUNESCO početkom meseca," dodaju oni i ističu da pored slanja pisama delegacijama UNESCO-a, njihova kampanja podrazumeva i druge aktivnosti:

"Naša kampanja podrazumeva niz aktivnosti, među kojima su kampanja na Tviteru, na FB-u, te formiranje baze fotografija na instagramu. Osim ovoga, sakupljamo kontakte medija, kabineta predsednika i vlada, te šaljemo slike, dopise, video materijale i pisma." 

Studenti dodaju da "ima još nekoliko aktivnosti i pravaca" koje "neće otkrivati zbog mogućnosti subverzije," te dodaju da su "pažljivo isplanirali" kampanju i da će uraditi "onoliko koliko je od njih moguće". 

Kampanja će, dalje navode, trajati do glasanja UNESCO-a o članstvu Kosova, ili, kako dodaju, "koliko god je potrebno da bi se sprečio ulazak Kosova* u ovu međunarodnu organizaciju."

Ovi studenti su do sada kontaktirali "preko 60 delegacija UNESCO-a", ali su i "razvili specifičnu strategiju", jer smatraju da "neke zemlje treba kontaktirati više od drugih što može da ima bolji efekat". 

"Kao što je jasno da nema puno efekta ukoliko se kontaktira delegacija Albanije, ili Avganistana, ali postoji puno manjih država koje ne znaju ni gde se nalazi Kosovo, a još manje koje znaju o stradanju naših svetinja i o tome koliko je to nama kao narodu bitno. Potrudićemo se da do njih dođu naše slike i video materijali," navode ovi studenti i dodaju:

"Ono što do sad sigurno znamo jeste da su neke delegacije UNESCO-a sigurno čitale ono što smo im slali, čak su sa servera UNESCO-a otvarane stranice na našem blogu, jer pratimo statistiku. Direktne povratne informacije, ili nekog odgovora nismo imali, ali je nismo ni očekivali, nama je bilo bitno da naše slike dođu tamo gde trebaju."

Studenti ističu i da svi pojedinci mogu da pomognu deljenjem njihovih fotografija putem svojih profila na socijalnim mrežama, a dobrodošla je i pomoć ljudi koji imaju iskustva sa radom u programima za pripremu video i drugog grafičkog materijala, ali i prevodioca. 

"Što se tiče donacija one će najviše biti korišćene za plaćene postove na FB-u i promotivnih tvitova, za neke osnovne troškove telefona, transporta i opreme vezane uz samu kancelariju, kao i za slanje direktnih pisama poštom diplomatskim predstavništvima u Srbiji i BiH," dodaju oni. 


Studenti o svojoj Kancelariji:

"Iza ove kancelarije stoji grupa studenata koja vodi i uređuje stranicu 'Studenti za istinu' i samoorganizovani smo, iza nas ne stoji nijedna politička partija. Svu pomoć koju dobijamo, dobijamo od naših prijatelja srpskog naroda iz rasejanja. U ovom kontekstu smo prikupili nešto novca da možemo otvoriti ovu privremenu kancelariju i da možemo koristiti plaćene postove na socijalnim mrežama," objasnili su studenti u pisanom odgovoru za KoSSev.

Kampanju za Kosovsku Mitrovicu vode Nemanja Biševac, Milica Stašić, Jovan Aleksić, Ivan Virijević, Milan Savić, Filip Fićović, Dragiša Tmušić, Đorđe Spasojević, Aleksandar Đurić, Nikola Bogdanović. Ovi studenti su istakli da kampanju vode zajedno sa kolegama iz Beograda, Banja Luke, Novog Sada i Podgorice.

"Mlada srpska akademska zajednica se ne miri sa pokušajima otimanja Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Banjske i još 1.500 drugih kosovsko-metohijskih svetinja," zaključili su ovi studenti.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.