SNF: Srbija na KiM-u ukidala državne institucije, sada da napusti pregovore

Srpski nacionalni forum poziva vlasti Srbije da preduzmu korake kako bi zaštitile državu, celokupan narod, Srbe na Kosovu i Metohiji i napuste briselski proces. Oni naglašavaju da su se odnosi Beograda i Prištine pogoršali i pre nego "što se mastilo na sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju  'Kosova' i EU propisno osušilo".

Reagujući na najnovije postupke prištinskih zvaničnika povodom odlaganja sporazuma o ZSO, ova politička organizacija koja je osnovana sa ciljem da okupi intelektualce sa Kosova i Metohije, poziva zvanični Beograd da napusti dijalog koji se vodi u Briselu i poništi sve što je do sada postignuto u tom procesu.

"SNF je svestan da je to težak potez, ali i naše vlasti moraju da budu svesne da je briselski proces, neskriveno, od samoga početka bio proalbanski, i kao takav bi morao da se prekine," naglašeno je u saopštenju za medije.

SNF poziva vlasti Srbije da preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitile i državu, i narod na celoj svojoj teritoriji – i na Kosovu i u Metohiji. Jedini odgovarajući korak koji bi na najave koje dolaze iz Prištine vlast u Srbiji morala da preduzme je napuštanje Briselskog procesa i poništavanje svega do sada dogovorenog. SNF je svestan da je to težak potez, ali i naše vlasti moraju da budu svesne da je briselski proces neskriveno od samoga početka bio pro-albanski, i kao takav bi morao da se prekine.

U SNF-u kažu da su od samog početka upozoravali vlasti Republike Srbije da se ne upuštaju ni u kakve ustupke dok ne postignu svoj cilj, a to je zaštita naroda, nacionalnih i državnih interesa. 

"SNF je na vreme upozoravao da čak ni uspostavljanje Zajednice/asocijacije opština sa srpskom većinom (tzv.ZSO), onako kako je u Briselu dogovoreno nije dobro rešenje za Srbiju zbog narušavanja sopstvenog suvereniteta, ali čak ni taj ustupak kao što se vidi prištinska strana nije voljna da primeni."

Umesto toga, kako navode, preduzete su "opsežne radnje" kako bi se ukinule institucije države Srbije na Kosovu.

"Skupština Srbije nije raspisivala izbore za četiri opštine na severu Kosova (a bila je obavezna), a umesto toga protiv volje velike većine građani su gurani na izbore u organizaciji 'Republike Kosovo' čime je sever Kosova gurnut u kosovski pravni i politički sistem. Mnoge druge radnje su vršene zarad šargarepe, koja se zvala ZSO," kažu forumovci.

Sada je čak i takva šargarepa pod velikim znakom pitanja, naglašavaju iz SNF, a zauzvrat Kosovo je dobilo članstvo u FIFA, MOK, UNESKO, SSP sa EU, granične prelaze, međunarodni telefonski kod +385, imovinu države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, državne prerogative na celoj tertoriji Kosova i Metohije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.