Tahiri: Ne postoje novi uslovi, to su dezinformacije

Ne postoje novi uslovi, ali postoji poglavlje 35, koje je EU postavila Srbiji, u kojem su uslovi koje Srbija mora da ispuni. Ti uslovi se odnose na sporazume koje Srbija nije sprovela, kaže Edita Tahiri reagujući na izjave iz Beograda o postavljanju novih uslova u pregovorima.

Nazivajući takve izjave dezinformacijama, ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom rekla je da su još pre dve godine obe strane u dijalogu bile u obavezi da predstave svoje teme te da je ona na jučerašnjem zasedanju komiteta samo predstavila teme za sledeću fazu pregovora:

Pročitajte još:

Kocijančič: Nismo upoznati sa dokumentom Tahiri, fokus dijaloga na sprovođenju postignutih sporazuma (VIDEO)

Vučić danas sa Mogerini o zahtevima Prištine: Želim da znam imamo li dijalog

"Samoopredeljenje neće 'Unity team', poziva na dijalog sa kosovskim Srbima"

Priština: Novi uslovi i format za dijalog; Kozarev: Tahiri objavila prekid razgovora

"Kako god, pošto sam videla da je gospodin Đurić, srpski pregovarač, i ostali pokušavali da nekako, rekla bih, postave lažne argumente tako što su te teme za sledeću fazu pokušali da tretiraju kao uslovljavanje."

Tahirijeva je naglasila da se poglavljem 35 Srbija poziva da sprovede svoje obaveze, a među tim obavezama je, kaže ona, sporazum o energetici i sporazum o Telekomu koji su tema u Briselu već skoro 6 godina.

"Dakle, to su uslovi koji se nalaze u poglavlju 35, dok je naša pozicija da kad Srbija sprovede pozivni broj za Kosovo, i nezavisnost cene i prenosa energije javne kompanije na Kosovu, mi ćemo biti spremni da sprovedemo sporazum o Zajednici (srpskih opština)," rekla je Tahirijeva novinarima u Skupštini Kosova. 

Ona je istakla da "Kosovo nikada nije uslovljavalo dijalog":

"Svesni smo da je taj dijalog između dve države, Kosova i Srbije, pod pokroviteljstvom EU i podrškom SAD-a, veoma važan za Kosovo. Tako da nikada nismo uslovljavali dijalog. Zašto ne želimo da uslovljavamo dijalog? Zato što je to zbog evropske budućnosti naše zemlje, Kosova, zbog evroatlantske budućnosti, jer je dijalog u Briselu doveo do napretka Kosova u evrointegracijama".

Istakla je da i dijalog pomaže i Srbiji, koja je dobila status kandidata i počela da otvara poglavlja.

"Poglavlje 35 neka vrsta prepreke na putu Srbije ka EU, jer bez primene sporazuma o poglavljima se ne može diskutovati. To je realnost, i ono što je moja poruka Srbiji, umesto ove fobije oko ultimatuma i uslovljavanja, bolje je sprovesti sporazume," zaključila je Tahirijeva.  

Radio Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.