Tahiri: Sutra početak izgradnje novog prelaza između Kosova i Srbije

Sutra u 11 časova biće položen kamen temeljac za izgradnju novog prelaza između centralne Srbije i Kosova i Metohije, odnosno Kosovske Kamenice i Medveđe, potvrđeno je iz kosovskog ministarstva za dijalog. Početku radova prisustvovaće, kako je najavljeno, ministarka ovog kosovskog ministarstva Edita Tahiri i predstavnici opštine Kamenica, Medveđa i Bujanovac. Beograd još uvek nije potvrdio da se sutra počinje sa izgradnjom novog prelaza. Ova najava iz Vlade Kosova stiže u jeku tenzija na relaciji Priština – Beograd, nakon što su prištinski mediji preneli vest o uslovima kosovskih institucija za nastavak dijaloga, koje je, u međuvremenu demantovala Tahiri.

Novi prelaz "Kapi e Sfirces" biće građen po modelu IBM–a za, navodi se u saopštenju Tahiri, "granične prelaze između dve zemlje". Izgradnju će sprovesti, kako su ranije preneli kosovski mediji, kompanija "Fer Petrol", a očekuje se da će radovi biti završeni u roku od 25 dana. Vrednost radova je 75.000 evra.

Pročitajte još:

"Dobre vesti za Albance iz 'Preševske doline'": Usvojena odluka o eksproprijaciji za novi prelaz

"U septembru počinje izgradnja zajedničkih graničnih prelaza sa Srbijom" (FOTO)

Kosovska vlada odlučila da nastavi da razmatra eksproprijaciju zemljišta za dva nova "granična prelaza"

Kancelarija za KiM: Proširenje administrativnih prelaza omogućiće "brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM"

Dogovoreno 6 trajnih prelaza: Prelaz prema Medveđi "pomaže poboljšanju ekonomske situacije", prelaz na Severu "doprinosi borbi protiv krijumčarenje i nezakonitog prelaska"

Ministarka Tahiri smatra da je izgradnja prelaza "sledeći veliki uspeh dijaloga u Briselu" i "velika podrška Vlade Republike Kosovo Albancima 'Preševske doline'."

Oni će, ističe se, imati koristi kako u pogledu ekonomskog razvoja, tako i u "mnogim drugim aspektima", jer će se "skratiti putovanje Albanaca iz Medveđe za Kosovo za više od 80 kilometara".

"To će, takođe, pomoći i opštini Kamenica da više ne bude 'slepo crevo', nego da se smatra istorijskim razvojem od strane vlasti u ovoj opštini," ističe se u saopštenju prištinskog ministarstva za dijalog.

Otvaranje prelaza "Kapi e Sfrices" usaglašeno je, kako je tvrdila srpska strana, odnosno dogovoreno, kako je tvrdila prištinska – između Beograda i Prištine, krajem maja prošle godine. Tada je, takođe "usaglašeno" otvaranje i prelaza od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru (Rajetići/Izvor), kao i proširenje postojećih administrativnih prelaza. Iz Kancelarije za KiM je tada, takođe, saopšteno da je otvaranje prelaza "Rajetići/Izvor" zahtev beogradske strane, a prelaza "Svirce" prištinske, u cilju "povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.