Tahiri: Kosovo sa Srbijom ne raspravlja o Trepči vs Srbija: Zaustavićemo dalje nasrtaje na svoju imovinu

Kosovska ministarka bez portfelja i dosadašnja šefica prištinskog pregovaračkog tima sa Beogradom, Edita Tahiri, ponovila je da vlasti u Prištini neće razgovarati sa Srbijom o pitanju Trepče. Ona je najavila skoro formiranje stručnog tima koji će pripremiti nacrt Zakona o Trepči, dok je u nedavno usvojenom Zakonu o javnim preduzećima, a iz kojeg je Trepča izuzeta, takođe ostalo da se "preformuliše" član 11.3, i to nakon snažnih kritika opozicije, prema kojem bi opštine imale ovlašćenja u vezi sa javnim preduzećima, dok Tahiri tvrdi da će opštine imati nadležnost samo kada je u pitanju "eksproprijacija u pogledu kompanije".  Sa druge strane, srpska strana se "ozbiljno i detaljno" priprema za razgovore o statusu Trepče, ali i ostalih preduzeća na Kosovu i Metohiji i već na  sledećoj rundi razgovora u Briselu koja bi mogla da usledi za najviše mesec dana, predložiće "utvrđivanje posebnog pravnog mehanizma" koji će odlučivati kada je reč o sporovima u vezi sa imovinom kompanija na Kosovu i Metohiji.

"Trepča i druga državna sredstva na Kosovu su pod suverenitetom države Kosovo. Nikada i ništa od toga se neće razmatrati", rekla je Tahiri za kosovski 21, a preneli sinoć ostali mediji u Prištini.

Ona je ponovila  da “Kosovo sa Srbijom ne raspravlja o Trepči”.

Ova izjava o Trepči usledila je posle izvesnog perioda medijskog 'zatišja' u Prištini kada su u pitanju izjave kosovskih zvaničnika, a nakon potpisivanja Sporazuma o pravosuđu pre dve nedelje u Briselu, o kojem su iz vlade Kosova u javnost otišle šture izjave, neuobičajeno za ranije situacije, kada bi se pred, i posle briselskih razgovora, ministarka Tahiri i ostali zvaničnici češće oglašavali u medijima – sa konkretnim porukama o pregovaračkim dostignućima i čvrstom zastupanju stavova kosovske delegacije.

A od sinoć je i na portalu "Koha.net" moguće elektronski glasati u anketi "Da li mislite da će 'Trepča' biti tema razgovora između Kosova i Srbije u Briselu?" Prema dosadašnjim rezultatima glasanja, do objavljivanja ove vesti, 64% građana smatra potvrdno. 

Tači nije ispoštovao dogovor o zaustavljanju privatizacije

"Hašim Tači nije ispoštovao dogovor koji smo postigli u Prištini i to u prisustvu članova liste 'Srpska', kao i međunarodnih predstavnika da se privatizacija zaustavi. On je potvrdio dogovor. Privatizacija na Kosovu nije zaustavljena. Na dan samih razgovora o pravosuđu u Briselu predstavnici Kosovske agencije za privatizaciju upali su u dve zemljoradničke zadruge u kosovskom pomoravlju i u fabriku radijatora ‘Jugoterm’ u Budrigi.  Dva dana kasnije, u Kosovsku Mitrovicu stiglo je obaveštenje da Kosovska agencija za privatizaciju planira da prinudno proda jedan broj lokala, u centru severne Kosovske Mitrovice. Mi ćemo iskoristiti sve mehanizme pritiska koje imamo za to da bi oni postali razumniji i fleksibilniji po tom pitanju. Inače, upravljačko telo Kosovske agencije za privatizaciju nije u funkciji, a većina tih ljudi su ili u zatvoru, ili su podneli ostavke," rekao je KoSSevu izvor blizak pregovaračkom timu u Beogradu.

Srbija se ozbiljno i detaljno priprema za razgovore o Trepči i zaustaviće dalje nasrtaje na svoju imovinu

Sa druge strane, srpska strana u Beogradu radi na "zaustavljanju daljih nasrtaja na srpsku imovinu", kako Srbija posmatra novi nastavak privremeno obustavljene privatizacije na Kosovu, ali i preuzimanje preduzeća iz dosadašnje nadležnosti Kosovske agencije za privatizaciju od strane centralnih vlasti u Prištini. Srpska strana zatražiće "utvrđivanje posebnog mehanizma", a pre rešavanja pitanja imovine, kojim će se rešavati pitanje statusa Trepče i ostalih preduzeća na Kosovu i Metohiji, potvrdio je za KoSSev izvor blizak srpskom pregovaračkom timu. Beograd će takođe tražiti da u radnu grupu za izradu Zakona o Trepči bude uključeno srpsko rukovodstvo Trepče sa Severa, kao i predstavnici severnih opština u kojima se nalaze pogoni Trepče.

Očigledno je da u okviru postojećih pravnih okvira na Kosovu, to pitanje nije moguće rešiti i biće potrebno da se predvidi neka vrsta posebnog pravnog mehanizma koji će odlučivati kada je reč o sporovima u vezi sa imovinom  kompanija, objašnjava ovaj izvor, dodajući da se Srbija ozbiljno i detaljno priprema za razgovore o imovini – po pitanju Trepče, ali i ostalih preduzeća.

"Potrebno je da se i kroz neku vrstu političkog dogovora – prizna, odnosno prepozna nivo investicija Srbije na Kosovu i Metohiji. Ono što je dobra stvar jeste da mi imamo kompletnu dokumentaciju za sva naša ulaganja na KiM-u. Postoji jedna insititucija koja se zove 'Fond federacije za razvoj nedovoljno razvijenih područja'. U pitanju je savezna institucija – relikt bivše Jugoslavije. Ta institucija je sačuvala kompletnu dokumentaciju o našim ulaganjima, zna se za svaki dinar, za svaku fabriku, koliko je koja republika uložila. I mi ćemo taj materijal pripremiti, predstavićemo ga evropskoj službi za spoljne poslove, i bićemo spremni na tu vrstu razgovora," naglasio je izvor u Beogradu.

On očekuje da sledeća runda razgovora u Briselu bude zakazana za najviše mesec dana, a pre čega će srpska delegacija Briselu "izložiti celu viziju" u vezi sa rešavanjem imovinskih pitanja.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.