Tačijeva misteriozna poseta SAD: Bez imena, bez odgovora, bez slika

Tači
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Tokom četvorodnevne posete Vašingtonu, predsednik Tači nije otkrio ništa o razlozima posete. Nije rekao ko ga je tamo ugostio, niti o zvaničnim sastancima koje je možda imao.

Od prošlog četvrtka, predsednik Hašim Tači boravi u Sjedinjenim Državama. Tek nakon što su mediji izvestili da se predsednik uputio ka najmoćnijoj državi na svetu, predsedništvo je saopštilo da je Tači na putu za Vašington. Ovog puta, put mu nije na pola zaustavljen, kao juna, kada je morao da se vrati na Kosovo nakon što je kancelarija Specijalnog tužioca izdala saopštenja za optužnicu protiv njega.

Takođe u četvrtak, Gazeta Express je pitala predsedništvo o razlozima Tačijeve posete Sjedinjenim Državama i sastancima koje je tamo održao, ali Tačijeva kancelarija za medije nije odgovorila. Ni savetnici predsednika nisu odgovorili.

Posle tri dana boravka u SAD, Tači je odlučio da razgovara o nenajavljenoj poseti. Rekao je da je održao sastanke sa zvaničnicima Stejt departmenta i zvaničnicima vlade SAD.

„Imao sam posebno zadovoljstvo da razgovaram sa zvaničnicima Stejt departmenta i drugim zvaničnicima vlade Sjedinjenih Država o koracima koje Kosovo mora preduzeti sada i u budućnosti“, rekao je Tači.

Međutim, ono što njegovu posetu SAD-u čini misterioznijom je činjenica da Tači nije objavio nijednu fotografiju na društvenim mrežama sa sastanaka koje je, kako je rekao, tamo imao, kao što je to obično činio u takvim slučajevima. Od dana njegovog odlaska u SAD, Tačijeve jedine dve objave na Fejsbuku su za kosovsku fudbalsku reprezentaciju.

Takođe, na internet stranici Predsedništva nema vesti ni o jednoj Tačijevoj aktivnosti u SAD-u.

Tači je prethodno boravio u Briselu, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslavom Lajčakom, kome se ranije otvoreno suprotstavio zbog pristupa prema Kosovu.

„Nama treba EU i mi EU. Moramo delovati. Lajčak ima moju podršku u ovom procesu“, napisao je Tači.

Ranije je Tači rekao da neće sarađivati sa Lajčakom, jer ne priznaje nezavisnost Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.