Blog 207. dan epidemije: U susret trećem „piku“

Foto: KoSSev

Sva upozorenja epidemiologa sada se odnose na predstojeći period u kom se očekuje novi, treći porast obolelih od koronavirusa, ovaj talas preklopiće se i sa sezonom gripa zbog čega se savetuje dodatan oprez ili vakcinacija protiv sezonskog gripa. U Srbiji epidemiolozi očekuju trocifreni broj zaraženih na dnevnom nivou, ali se ipak nadaju da će on ostati ispod 200. Trocifrene brojke novozaraženih beleže i Severna Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i BiH, dok je za sada dvocifren broj novih pacijenata samo na Kosovu gde se ujedno i testira najmanje.

U ustanovama socijalne zaštite kod šestoro korisnika potvrđeno prisustvo korone

U poslednja 24 časa u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod šestoro korisnika – jedan manje nego juče, i kod osmoro zaposlenih – jedan više, prenosi N1 pisanje Bete.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.078, a zaposlenih u tim ustanovama 427.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje se proceni da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, a zaposleni u tim ustanovama kod kojih postoji ta opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, ponovljeno je u saopštenju.

Srbija 24 sata: Dvoje preminulo, 152 nova slučaja

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 152 nova slučaja infekcije virusom korona, a dve osobe su preminule, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština 24 sata: 98 novoinficiranih, jedna osoba preminula

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 98 novih slučaja inficiranja virusom korona, 37 pacijenata je izlečeno, a preminula je jedna osoba, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Opštoj bolnici u Užicu osam pacijenta

Na teritoriji Zlatiborskog okruga, u periodu od 7. do 13 oktobra, koronavirus potvrđen je kod 27 osoba  – Priboj 7, Prijepolje 6, Nova Varoš 6, Užice 6 i Požega 2.

U Opštoj bolnici u Užicu hospitalizovano je osam pacijenta pozitivnih ili suspektnih na kovid 19, od kojih jedvoje na respiratoru.

U kovid bolnici u Krčagovu je 26 pacijenata.

Od početka epidemije do danas, ukupno je potvrđeno 2.649 slučajeva infekcije virusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Granice Grčke ostaju zatvorene za državljane Srbije do 25. oktobra
Granice Grčke ostaju zatvorene za državljane Srbije do 25. oktobra, potvrđeno je za Tanjug u grčkom ministarstvu za civilnu zaštitu.
U Vranju hospitalizovana 24 pacijenta

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 96 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 45. Uzorkovana je krv 72 pacijenta i sačinjena 53 RTG pluća. Takođe, urađena su 62 brza i 24 pi-si-ar testa i dijagnostikovana bronhopneumonija kod 21 pacijenta.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 24 pacijenta, od kojih je 10 pozitivno na koronavirus.

Među hospitalizovanima nema dece. Primljena su dva bolesnika, a trenutan broj slobodnih postelja je 156.

Na kućno lečenje otpušteno je šest pacijenata, saopštava gradski Krizni štab.

Prema pristiglim rezultatima od juče, od 34 uzorka, šest je pozitivnih na koronavirus i svi su sa teritorije Vranja.

KP: Propisano preko 500 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije propisali su u poslednjih 24 sata 539 novčane kazne u skladu sa Zakonom o covid-19, saopšteno je u dnevnom izveštaju Kosovske policije.

Zadovoljavajuća situacija u Tutinu, u kovid ambulantu se dnevno javi pet do deset pacijenata

Direktor Doma zdravlja Tutin dr Kemal Ćorović kaže za RTS da je epidemiološka situacija je u tom gradu zadovoljavajuća.

„Na osnovu podataka iz kovid ambulanti situacija je stabilna, jer se na dnevnom nivou javi u kovid ambulantu pet do deset pacijenata, a od njih jedan do dva budu pozitivni. Nema mesta za opuštanje jer je traći talas već u najavi i on se spremno očekuje“, kazao je Ćorović.

Prea njegovim rečima, Dom zdravlja u Tutinu je trenutno dobro opremljen.

„Dobili smo dosta sanitetskih vozila. Dijaspora Tutina je učinila praktično nemoguće, opremila nas je sa desetak vozila. Ima i dovoljno opreme. Uvek nam treba više kadra. Krajem juna i početkom jula, kada je bio najveći pik, imali smo problem oko organizacije. Ali smo bukvalno u odnosu na okolne gradove, poslednji ušli u taj problem, a prvi smo izašli“, naveo je Ćorović.

Situacija u Pirotu nesigurna, ali stabilna

Epidemiolozi u Pirotu situaciju ocenjuju kao nesigurnu ali stabilnu. U ponedeljak nije bilo pozitivnih na koronavirus. Poslato je 15 uzoraka u Niš na analizu i za njih se čekaju rezultati.

Dve osobe se leče na grudnom odeljenju pirotske bolnice, ali nisu sumnjive na kovid 19.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.