Tači: U narednim danima datum lokalnih izbora. Stranke predložile 22. oktobar

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik države, Hašim Tači, okupio je predstavnike političkih partija na konsultativnom sastanku za određivanje datuma lokalnih izbora u zemlji.

Tači je rekao da za određivanje datuma izbora treba uzeti u obzir sve faktore, prenosi Klan Kosova.

"U zakonom propisanim smo granicama za predviđeni datum lokalnih izbora i u određivanju datuma treba da se razmotre svi faktori koji utiču na opštu dobrobit."

Klan: Predložen datum – 22. oktobar

Agim Bahtiri iz AKR-a i Ismailj Kurteši iz Samoopredeljenja složili su se da datum održavanja lokalnih izbora bude 22. oktobar.

"Želim da datum lokalnih izbora bude 22. oktobar".

Ovaj datum su takođe podržali i predstavnici LDK-a i AAK-a i Inicijative.

Predsednica Centralne izborne komisije, Valjdete Daka, rekla je da je CIK spreman da organizuje lokalne izbore.

"U zakonskim rokovima smo za određivanje datuma lokalnih izbora. CIK, kao što znate, ima ustavnu obavezu da održi izbore. Mi smo organizovali prevremene parlamentarne izbore uspešno, za šta se zahvaljujem građanima i političkim strankama i sve učesnicima na ovim izborima".

"CIK je izrazio spremnost da organizuje izbore i obezbedi njihovo održavanje."

Predsednik je rekao da će u narednim danima objaviti datum lokalnih izbora, rekavši da Kosovo još jednom pokazuje da zna kako dobro da organizuje izbore.

"U narednim danima objavićemo datum izbora, uzimajući u obzir predloge".

"Mi na Kosovu imamo tradiciju slobodnih izbora, to je posvedočeno na izborima 11. juna. I to treba da dokažemo na predstojećim izborima."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.