Tači: Poštovaćemo plan Vučićeve posete Kosovu – ni manje ni više

Hašim Tači u emisiji "Zona debate" na Kljanu Kosova sa Batonom Hadžiuom
Hašim Tači u emisiji „Zona debate“ na Kljanu Kosova sa Batonom Hadžiuom

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude ovaj vikend posetio državu Kosovo, njegova poseta biće poštovana kao što i jeste dozvoljena od strane kosovskih vlasti, saopštio je predsednik države, Hašim Tači.

Ovu izjavu predsednik zemlje dao je danas iz Brisela gde je održao bilateralne susrete sa zvaničnicima Evropske unije, gde je na dnevnom redu bio i trilateralni sastanak sa njegovim srpskim kolegom, prenosi Klan Kosova.

KoSSev – Pacoli: Mi znamo dobro gospodina Vučića

„Nemamo zahtev, nije artikulisan. Neka artikuliše, sigurno da nećemo biti tvrdoglavi. Mi znamo dobro gospodina Vučića i ako je poseta dobre namere, on je uvek dobrodošao, u svako doba,“ izjavio je Pacoli okupljenim novinarima u Briselu nakon razgovora kosovske delegacije sa Mogerini.

„Što se tiče njegove posete, Kosovo ima svoje kredibilne institucije. Poštovaće se dozovljeni put Vučićeve posete Republici Kosovo – ni više ni manje.“

„Mi nikoga ne urušavamo, poštujemo sve. Srpski zvaničnici, uključujući Aleksandra Vučića, posećivali su Kosovo i ranije, dali smo dozvolu i za njegovu posetu tokom vikenda, i svaki put kada zatraže da posete srpsku zajednicu, to će da bude dozvoljeno, jer vidimo da je takva komunikacija potrebna za ostvarivanje mira i stabilnost i dobrosusedskih odnosa.“

„Ono što je najvažnije jeste da se ja i Vučić složimo da nastavimo sa projektom mirovnog sporazuma.“

Sever spreman za Vučića, on još nije odlučio o poseti

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije konačno odlučio da li će ili ne da poseti Kosovo, kao što je ranije najavljeno, Srbi na Severu se spremaju da ga pozdrave.

Kao što se vidi na nekim fotografijama objavljenim na društvenim mrežama od strane stanovnika Severne Mitrovice, grad su prekrili bilbordi i plakati sa likom Predsednika Srbije.

Vučić je otkazao danas sastanak sa svojim kosovskim kolegom Hašimom Tačijem u Briselu, a kao jedan od razloga, prema srpskom timu – je taj da vlasti u Prištini nisu dozvolile da Vučić poseti jezero Gazivode.

„Ja ne komentarišem nikakve izjave, radim na postizanju konačnog sporazuma Kosovo-Srbija. Sporazum može da se odlaže, ali će da bude postignut. Konačni sporazum Kosova i Srbije biće odobren referendumom na Kosovu. Hvala kritičarima ovog procesa, ali i njihovim pristalicama iz političkog sveta.“

„Hvala i kritičarima, zato što nas to čini boljim pregovaračima, i mene i Vučića. Nema mesta za incidente, nema mesta za pretnje. Izbegnućemo sve ove male mogućnosti pretnje koje dolaze od bilo koga. Nema prostora za raspravu o tragediji, ratu ili izbeglicama, već samo za mir. Proces je izuzetno ozbiljan.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.