Tači: Odlazak Srba iz KBS-a organizovani cilj, razgovaramo o njihovom povratku

Hašim Tači foto RSE Bezbednosne snage Kosova vode unutrašnje razgovore sa srpskim pripadnicima o mogućnosti njihovog povratka u KBS – kazao je za Radio Slobodna Evropa, kosovski predsednik, Hašim Tači. Osim o povratku, razgovara se i o sprečavanju ove, kako kaže, ni malo prihvatljive pojave koja „ne pomaže ojačavanju i daljem razvoju KBS-a transformaciju u Oružane snage Kosova“. Ocenjuje dalje da Kosovo investira u mir i dobrosusedske odnose i da je sada vreme za „pružanje ruke, a ne gledanje kroz cev“. Niko neće moći da spreči formiranje Oružanih snaga Kosova, ističe.

„Vidi se da se radi o organizovanom cilju. Za sada ne mogu da kažem da ima jasan politički motiv, ali visoki zvaničnici KBS-a slušaju mišljenja svakog pripadnika posebno, sa velikim razumevanjem da oni nastave posao, da igraju svoju ulogu za svoju zemlju. Na kraju krajeva, Kosovo je domovina svih njegovih građana. Ali, ono što mogu da kažem jeste da niko ni na Kosovu, ni van Kosova neće moći da spreči pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao,“ kazao je Tači, komentarišući odlazak srpskih pripadnika iz KBS-a.

RSE je podsetio i na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandara Vučića da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u KBS-u, pominjući još jednom Oluju i Bljesak, uz komentar da se i „sve druge zločinačke akcije protiv našeg naroda neće ponavljati“.

Tači na to odgovara da Kosovo „investira u mir, u razumevanje i pomirenje i dobrosusedske odnose“.

„Ne želim da komentarišem izjave koje govore o krvoproliću, ratu ili upiranju (prstom) jednih u druge. Vreme je za pružanje ruke, a ne za gledanje kroz cev.“

Kako je istakao, o zahtevima Srba za izlazak iz KBS-a informisane su „korektno i detaljno“ i međunarodne vlasti, te ponavlja da Kosovo želi dobrosusedske odnose i postizanje konačnog sporazuma u briselskom dijalogu, koji će se, po najavama dvojice predsednika – Tačija i Aleksandra Vučića, intenzivirati.

„Ali ono što je veoma važno jeste da dok ne stignemo do tog trenutka, moramo da se ponašamo korektno jedni prema drugima, na miran način, da idemo progresivnim koracima i imamo razumevanja jedni prema drugima,“ istakao je.

„Ono sto je od suštinskog značaja jeste da ne iznenađujemo jedni druge,“ dodao je dalje.

On je naglasio i da „ni jedno mišljenje, politička pozadina bilo koga ili pretenzija da se vetom spreči formiranje Oružanih snaga Kosova neće uspeti“.

„To je odluka institucija suverene države kao što je Kosovo u partnerstvu sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, kao i ostalim partnerima. Biće to koordiniran proces evroatlantskih vrednosti i standarda,“ zaključio je Tači.

Prema poslednjim informacijama kosovskih institucija, preko 40 srpskih pripadnika zatražilo je da istupi iz KBS-a. Prve vesti o kolektivnom napuštanju Srba stigle su početkom jula kada je osam srpskih pripadnika zatražilo „demobilizaciju“ ili „raskid ugovora“ sa KBS, za koje se ispostavilo da su iz gnjilanskog kraja i da su već godinama u ovoj formaciji, ali da su, prema pisanju kosovskih medija, naveli da su na to bili primorani. Kosovski zvaničnici isticali su da je motiv za odlazak srpskih pripadnika „direktan pritisak vršen od strane zvaničnih beogradskih vlasti“, te „ucenjivanje i pretnje“.

U javnosti je zabeleženo više poruka visokih srpskih zvaničnika da Srbi ne pristupaju „takozvanoj kosovskoj vojsci“, uključujući srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, ali i više izveštaja o napadima gde su meta bili upravo pripadnici KBS-a i njihova imovina. Krajem novembra prošle godine bačene su eksplozivne naprave na kuće dvojice Srba u Zubinom Potoku, inače pripadnika KBS-a. Krajem februara ove, srpskim pripadnicima KBS-a u ovoj opštini stigle su preteće poruke. Aprila i maja srpske vlasti privodile su takođe srpske pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno, kako to Beograd tvrdi, „razgovarale“ su sa njima. Priština je nakon privođenja izrazila „ogorčenje i duboku zabrinutost“ i pozvala Beograd da „napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba“. Krajem maja, auto je zapaljen još jednom srpskom pripadniku KBS.

A srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin, danas ocenjuje da je odlazak Srba iz KBS-a „vrlo prirodna i normalna reakcija“.

„Zašto bi neki Srbin učestvovao u željama da se sukobljava sa Srbijom? Zašto bi želeo da puca na svoje komšije, zašto bi želeo da upada na Sever ili bilo gde drugde? Zašto? Meni to deluje kao vrlo prirodna i normalna reakcija ljudi koji su tražili svoj hleb, tražili svoj posao, ali videli da njihov hleb ne može da bude opravdanje da služite onima koji bi voleli da ratujete sa Srbima, sa vama, ne sa nekim drugim, već sa vama. Mislim da je to potpuno prirodna reakcija. Srbi na Kosovu i Metohiji vole svoj narod, vole svoju zemlju, znaju da ne treba da učestvuju ni u kakvim lažnim vojskama,“ kazao je Vulin u jutarnjem programu televizije Pink.

Komentarišući navode da se, kako je novinar Pinka rekao, iz Srbije vrši pritisak na Srbe da ne ulaze u kosovske bezbednosne strukture, kazao je:

„Kakvi to pritisci? Čime to može da se vrše pritisci? Oni, znate, uvek opravdaju sve svoje neuspehe, sve svoje probleme Srbima i, nažalost, ne samo oni u regionu, imate još brojne druge političke faktore koji sve što se loše desi – krivi su Srbi. Ako padne kiša – krivi su Srbi, tako je i na prostoru Kosova i Metohije.“

„Nema Vojske Kosova, ne može da je bude i neće je biti. Ne može da je bude ni po Rezoluciji 1244, ni po takozvanim kosovskim zakonima,“ zaključio je takođe Vulin, navodeći da Priština „kuka za tih 30 Srba zato što moraju da imaju 10 odsto Srba u toj takozvanoj vojsci“.

„Oni su spremni da im daju plate, čak i da ne dolaze na posao, samo da potpišu, da ih imaju na papiru…Oni takve Srbe najviše vole – na papiru, koji ne postoje“  – ocenio je takođe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.