Svetska banka odobrila 25 miliona dolara zajma Kosovu za projekat poboljšanja digitalne infrastrukture

Objekat Svetske banke
Svetska banka

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je pozajmicu od 25 miliona dolara za projekat Kosovska digitalna ekonomija (KODE). Projekat ima za cilj da poveća pristup širokopojasnom Internetu koji je, navode iz Svetske banke, dostupan samo određenom broju domaćinstava, preduzeća i institucija na Kosovu.

Projekat se finansira kreditom Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) Grupe Svetske banke. Rok otplate je 25 godina, uključujući grejs period od 5 godina.

Projekat će da sprovodi kosovsko ministarstvo za ekonomski razvoj tokom pet godina.

Iz Svetske banke podsećaju i da se IDA krediti obezbeđuju koncesionim uslovima sa nultim ili veoma niskim kamatnim stopama.

„Projekat KODE ima za cilj da pokrije celu teritoriju Kosova optičkim kablovima, što će da omogući svim selima na Kosovu, građanima, školama, domovima zdravlja u selima pristup Internetu, sa ciljem digitalizacije lokalne ekonomije i poboljšanja usluge za građane,“ kazao je kosovski ministar ekonomije, Valjdrin Ljuka.

Iz Svetske banke navode da će koristi od projekta imati institucije kao što su – škole, univerziteti, koledži, zdravstveni centri, koji istovremeno nisu povezani u međusobnu mrežu, te mladi, studenti, ali i mobilni operatori koji će moći da pruže bolje usluge.

Ovaj projekat će produbiti vezu Kosova sa globalnom ekonomijom, što je od ključne važnosti za rast i razvoj, rekao je menadžer Svetske banke za Kosovo, Marko Mantovaneli (Marco Mantovanelli).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.