Tači nikom osim PDK-u ne da mandat. Slede novi izbori?

Politički analitičar, Faton Mehmeti, u izjavi za dnevni list "Bota Sot" kaže da su koalicije na Kosovu neprirodne, jer preovladava lični interes. Najavio je da će Tači odvesti Kosovo na izbore, jer, prema rečima Mehmetija, on ne želi nikom da da mandat za formiranje vlade bez PDK-a.

RTK/RSE Tači nije odredio datum konstitutivne sednice

Predsednik Kosova, Hašim Tači, nije odredio datum konstituisanja Skupštine Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, savetnik predsednika Kosova, Ardian Arifaj.

On je izjavio da se još uvek ne zna kada će se održati konstitutivna sednica Skupštine Kosova.

"Još uvek nije odlučeno kada će se održati konstitutivna sednica. Kada god se bude odlučilo, mi ćemo vas informisati," rekao je Arifaj.

Podsetimo, od sertifikovanja rezultata parlamentarnih izbora održanih 11. juna, zakonski rok za konstituisanje skupštine traje do prve nedelje avgusta.

Konstituisanjem parlamenta, verifikuju se mandati i bira se predsednik ove institucije, koji se predlaže od strane koalicije PAN, a bira se, takođe, i pet potpredsednika Skupštine, koji ujedno čine i predsedništvo Skupštine.

Od momenta konstituisanja Parlamenta, na osnovu rezultata izbora, kandidat koalicije PAN za premijera, Ramuš Haradinaj, treba da, u roku od 15 dana, podnese njegov predlog za formiranje Vlade Kosova. Očekuje se da on dobije mandat za premijera od Predsednika Kosova.

Deo Vlade će, prema Ustavu, biti i manjinske zajednice, koje ukupno čine 20 poslanika u Skupštini Kosova.

Za formiranje Vlade, potreban je najmanje 61 glas poslanika.

"I koalicija PAN je formirana na osnovu ličnog interesa Ramuša Haradinaja, kako bi dobio poziciju premijera, i kada bi Samoopredeljenje, ili LDK-AKR nominovali Haradinaja za premijera, formirao bi koaliciju sa bilo kim od njih. Stoga, teško da će koalicija PAN da se rasformira, znajući da Samoopredeljenje i LDK-AKR neće da daju poziciju premijera Haradinaju, ali i u slučaju da mu ponude tako nešto – rezultat izbora 11. juna ponovo će iskomplikovati ovu situaciju," kazao je Mehmeti.

"Na izborima 11. juna pobednik je koalicija PAN, ali u slučaju da se raspadne, ipak Tači neće nikome da da mandat za formiranje vlade osim PDK-u, sa opravdanjem da je ova partija bila pobednik zajedno sa AAK-om i Inicijativom. U ovom slučaju, stvari će se toliko iskomplikovati da će Tači ponovo proglasiti izbore i neće nikome dati mandat za formiranje vlade bez saglasnosti PDK-a. Verujem da je o ovom dobro informisan i Ramuš, tako da će ili prokrijumčariti nekog poslanika kako bi dobio 61 glas, ili će zemlja ponovo izaći na izbore. Nema drugog izlaza," dodao je Mehmeti.

Kosovo24sataPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.