Tači: Neće biti razmene teritorija, zagovaram da se PMB pridruže Kosovu

Razmene teritorija neće biti, već samo „istorijsko unapređenje bez kršenja teritorijalnog integriteta Kosova“, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači, naznačivši da je optimista da će se Bujanovac, Preševo i Medveđa pridružiti Kosovu, preneo je Kljan Kosova.

„Srbija će Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu, poštujući trenutni teritorijalni integritet Republike Kosovo“, izjavio je Tači u emisiji „Opinion“ prethodnog dana.

Sa druge strane, mišljenja je da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pridružiti Kosovu.

„Zagovornik sam i entuzijasta da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripojiti Republici Kosovo, a da se ne ugrozi naša teritorija, jer je to istorijsko pravo i to bi bila istorijska ispravka“.

Kaže da Kosovo ne košta ništa da se ovo pitanje stavi na sto.

„Ništa nas ne košta da iznesemo to pitanje na sto. U međuvremenu ću bez ustručavanja i bez straha izneti to pitanje“.

Tači još jednom ponavlja da do „pazara i razmene“ teritorija neće doći.

„Moja ideja je bila da napravim korekciju tako da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pridruže teritoriji Republike Kosovo, Srbija nema interesovanje za te građane“, poručio je Tači.

Kosovski predsednik je slične navode izneo pre dve nedelje, kada je još jednom demantovao optužbe tadašnjeg kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, ali i međunarodnih analitičara o tome da postoji dogovor, odnosno nacrt sporazuma sa Beogradom o razmeni teritorija.

Tada je ujedno, kako je takođe preneo Kljan Kosova, poručio da sanja da se Preševo, Bujanovac i Medveđa „pripoje Kosovu“.

Predsednik Srbije, sa druge strane, koji je više puta javno izjavio da je za „razgraničenje sa Albancima“, i koji ujedno sve češće ponavlja da neće da pristane na dogovor „u kojem će Albanci dobiti sve, a Srbi ništa“, poručio mu je tada da „ostane na snovima“.

Međutim, dvojica predsednika već više godina govore javno o tome da se zalažu za ideje „razgraničenja“ – Vučić, „korekcije granica“ – Tači.

Tokom kasnog proleća, leta i jeseni 2018, Tači je je imao seriju javnih nastupa i poruka o otvaranju pitanja tri opštine s juga za prisajedinjenje sa Kosovom, a sa druge strane u to vreme – duži izostanak reakcije srpskih zvaničnika.

Sve češće pominjanje ovakvih ideja, uz demante da se o njima razgovaralo, kako u regionu, tako i na zapadu, stiže neposredno nakon što je formirana nova kosovska vlada i u iščekivanju nastavka dijaloga.

Premijer kosovske vlade, Avdulah Hoti, koji je prema kosovskom ustavu pregovarač u dijalogu sa Beogradom, tvrdi da će ukinuti reciprocitet i to „vrlo brzo“ i da će otkloniti prepreke za dijalog, ali i da ostaje pri stavu da deo dogovora ne može biti pitanje granica. Što je potvrđeno i programom vlade za period od 2020 – 2023 koji je usvojen juče.

U ovom istom programu vlade, potvrđeno je da je vlada ta koja pregovara u dijalogu, da ona odgovara Skupštini, dok predsednik, na osnovu ustavnih nadležnosti „predstavlja zemlju“. Prištinska Koha, sa druge strane, juče je ovu tačku vladinog programa protumačila kao dozvolu vlade Avdulaha Hotija Hašimu Tačiju da pregovara sa Beogradom. Više o tome ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.