Tači ipak povukao crvene linije za razgovore sa Srbijom

Kosovski predsednik Hašim Tači
Hašim Tači

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u četvrtak da Kosovo ima „crvene linije“ kada je u pitanju završna faza dijaloga sa Srbijom. Tači je u pregovorima sa Srbijom nacrtao „crvene linije“ nakon kritike opozicionih partija. Ranije ovog meseca Tači, koji vodi politički dijalog sa Srbijom, izjavio je da ne postoje crvene linije u dijalogu sa srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem.

Tači je rekao da će se završna faza dijaloga zaključiti istorijskim pravno obavezujućim sporazumom između dve strane, a ishod će da bude priznanje Kosova od strane Srbije.

„Država Kosovo je povukla jasnu crvenu liniju, ovaj proces bi trebalo da se zaključi konačnim, istorijskim pravno-obavezujućim sporazumom, što znači priznanje Kosovo od strane Srbije,“ izjavio je Tači tokom posete opštini Kačanik:

Pročitajte još:

Poslanik Samoopredeljenja: Tači pozvao na ukidanje crvenih linija za Srbiju, Skupština da ga razreši

Konjufca: Samoopredeljenje će da tuži Tačija, vrši destabilizaciju iznutra, kompromis spolja

Haradinaj: Nema amnestije, hoćemo suprotno

Tačijev saradnik posle informacije o šoku diplomata: Ne može biti amnestije za zločine

Koha: Diplomate u šoku, deo sporazuma Beograda i Prištine amnestija zločina?

„Sporazum će biti konačan i podrazumevaće uzajamno priznanje.“

Tači je rekao da neće da bude amnestije za one koji su počinili zločine protiv čovečnosti, etničko čišćenje i ubili preko 15.000 nevinih civila na Kosovu.

Komentare je izneo nakon nedavnih medijskih izveštaja da je Kosovo spremno da razgovara sa Srbijom o amnestiji svih ratnih zločina.

„Posle svakog sukoba, strane su razgovarale o potencijalnoj amnestiji, a to nije slučaj sa Kosovom i Srbijom,“ rekao je Tači.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.