Tačijev saradnik posle informacije o šoku diplomata: Ne može biti amnestije za zločine

„U konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ne može biti amnestije za krivična dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina,“ rekao je šef kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija Bekim Čolaku. Izjava je usledila posle informacije objavljene u listu „Koha Ditore“ da su pojedine diplomate u Prištini ostale u šoku nakon što su čule da bi deo konačnog sporazuma između Kosova i  Srbije mogla biti amnestija za ratni period na Kosovu, B92 objavljuje pisanje agencije Beta.

On je rekao da nikada neće biti amnestije za „ubistva, torture i silovanja“ koja su se dogodila tokom rata na Kosovu 1998-99. godine i ocenio da pojedinci tu temu „zloupotrebljavaju za ličnu i političku korist“.

„Zarad istine i pojašnjenja javnosti, ali pre svega zbog onih koji su izgubili svoje najdraže i koji su preživeli najteže zločine tokom rata, dozvolite mi da kažem da nikada neće biti amnestije za one koji su vršili ratne zločine na Kosovu,“ kazao je Čolaku u izjavi za prištinski portal Gazetaexpress.com.

On je ocenio da je za „žaljenje da pojedinci zarad malih bitaka, kako političkih tako i ličnih, idu toliko daleko u izmišljotinama na ovu temu zaboravljajući da usput mogu da povrede hiljade ljudi“.

Ustavni sud Kosova je 2012. godine utvrdio da se tri krivična dela ne mogu amnestirati – genocid, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Dnevnik Koha ditore objavio je da su neke međunarodne diplomate bile šokirane kada su saznale da deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije može biti i amnestija za ratne zločine izvršene tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

Poverljivi izvori dnevnika su kazali da su takav predlog čuli od kosovskih zvaničnika i da postoji spremnost pregovarača u Prištini i Beogradu da se tako nešto realizuje.

Po diplomatskim izvorima, amnestija bi važila za obe strane uključene u rat na Kosovu, što bi moglo dovesti do rasformiranja Specijalnog suda za ratne zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova.

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je indirektno potvrdio da može doći do amnestije, Vlada i partije na vlasti nisu komentarisale takvu mogućnost, dok je opozicija protiv toga, prenela je Koha ditore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.