Tači: „Granica postavljena mimo volje Kosova i Albanije“

Tači
FOTO: John MacDougall/AFP

Vest je ažurirana

U jeku svakodnevnih izjava srpskih zvaničnika o neophodnosti razgraničenja srpskog i albanskog naroda a kako bi se „sprečilo stvaranje Velike Albanije“, kosovski predsednik Hašim Tači, već nekoliko dana zaredom ističe potrebu „ukidanja granica” između Kosova i Albanije.

17:19 – Na izjavu kosovskog predsednika Tačija, koji je zatražio „ukidanje granice između Kosova i Albanije“, reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Samo dan nakon što je slobodoljubivi svet obeležio Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, Hašim Tači je još jednom nedvosmisleno poručio da mu evropske i antifašističke vrednosti nisu sasvim bliske“- naveo je Đurić na Fejsbuku.

Smatra i da Tačijevo „promovisanje takozvane Velike Albanije nije samo šamar samo Srbiji, već i Evropi koja želi stabilnu budućnost, mir i zajednički prosperitet“.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica konačno da „osudi anticivilizacijsko ponašanje Hašima Tačija“, kao i da je „eskalacijom njihove agresije i neodgovornosti“ ugrožen ne samo srpski narod, već i Zapadni Balkan i Evropa- zaključio je Đurić.

Tači je danas u objavi na svom zvaničnom Fejsbuk profilu apelovao na „trajno ukidanje granice koja razdvaja Kosovo i Albaniju“, i ocenio da je „granični prelaz Morina uspostavljen mimo volje Kosova i Albanije”.

„Ove granične ruševine treba da se sklone jednom i zauvek. Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i robe prema evropskim standardima. Institucije Kosova i Albanije treba da se usude da donesu ove odluke, bez gubljenja vremena!”, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Kosovski predsednik Hašim Tači, takođe je nedavno iz Tirane poručuo da je „vreme za stvaranje albanskog prostora bez granica“ nakon sastanka sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Inače, „uklanjanje nepotrebnih barijera za ekonomiju i biznis s obe strane granice“ dogovorile su vlada Kosova i Albanije na petoj po redu tradicionalnoj sednici povodom obeležavanja godišnjice albanske nezavisnosti 28. novembra prošle godine.

Osim stvaranja „albanskog prostora bez granica“, Tači je poručio da je na sastanku pokrenuta tema potrebe „korekcije istorijskih nepravdi, sjedinjavajući albanski faktor radi senzibilizacije prava Preševa, Medveđe i Bujanovca na pripajanje teritoriji Republike Kosovo“.

Međutim, rok za sprovođenje ovog dogovora istekao je početkom aprila zbog, kako su kosovski mediji preneli „obaveza koje Albanija ima sa EU“.

Te navode je za KTV tada potvrdio Glauk Konjufca, poslanik Samoopredeljenja rekavši da „zvaničnici Evropske unije tvrde da će takav postupak vratiti unazad i status kandidata Albanije za punu integraciju u Evropskoj uniji, ali i fazu u kojoj je trenutno Kosovo”, rekao je Konjufca za KTV.

I srpski zvaničnici upozoravaju na pretnju od, kako nazivaju, stvaranja Velike Albanije, ali će se to po njima desiti ukoliko ne dođe do etničkog razgraničenja srpskog i albanskog naroda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.