Tači: Dijalog ne može da se odvija uz agresivno ponašanje i ultimatume

Hašim Tači, Twitter
Hašim Tači, Foto: Twitter

Predsednik Kosova Hašim Tači večeras je posle sastanka u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, izjavio da je sastanak bio praćen „agresivnim ponašanjem srpske delegacije“ i ocenio da se dijalog ne može voditi ultimatumima, niti agresivnim glasom.

Kako javljaju prištinski mediji, Tači je rekao da je „u interesu dve zemlje da se postigne mirovni sporazum i da se definitivno Kosovu i Srbiji stvori prostor za evropsku perspektivu“.

„Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati. To je ne tako lak izazov da se ovde suočimo. U interesu je da cela politička scena Kosova preduzme odgovornost za istorijski sporazum,“ kazao je Tači.

Iskoristiti trenutak: Istorijska mogućnost da se se Kosovo prizna

Ocenio je da je „trenutak za novi zamah koji treba iskoristiti“ istorijska mogućnost da dođe do priznanja Kosova.

Međutim, rekao je i da je mala mogućnost da se dođe do sporazuma:

„Imam svoje rezerve prema procesu, mala je mogućnost da dođe do sporazuma, ali treba da nastavimo da radimo. Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i balansiran odnos za realnu mogućnost zamene Rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244.“

Dijalog nema alternativu

Tamo gde dileme nema je dijalog. Stav Kosova je jasan, dijalog nema alternativu, rekao je kosovski predsednik.

Za njega su, ipak, ostale alternative – populistički glasovi i incidenti.

„Beograd nema potrebe da se boji dijaloga. Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom delovanju. Opšta klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma za koji verujem da će se postići,“ kazao je on.

„Mi ćemo biti odgovorni u postizanju naših stremljenja,“ kazao je kosovski predsednik i dodao da su to uzajamno priznanje i prijem Kosova u Ujedinjene nacije nakon postizanja sporazuma.

Šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio nakon trilateralnog sastanka pročitajte u: „Niko se neće u Briselu pojaviti dok ne ukinu porez, rade ono što pas maslom progutao ne bi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.