SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike; Jovanović: Zastrašivanje građana

Savez za srbiju SZS Logo

Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo „koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije“, potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.

SzS podseća da je Vučić u izjavi za TV Prvu rekao da je narod odbio njegov plan za Kosovo, pa ćemo sada dobiti lošije rešenje. Dodaju da Vučić nije predložio nikakav plan i da se nikada nije organizovala ni jedna rasprava o bilo kakvom planu.

„Ni u Skupštini Republike Srbije, ni u javnosti. Ovaj pokušaj da se sakrije iza ‘naroda’ je još jedan kukavičluk uzurpatora Vučića…Građani Srbije nikada nisu pitani niti su ikada bili upoznati sa planom za Kosovo i Metohiju. Aleksandar Vučić je sam pregovarao, sam je odgovoran za rezultat“, navodi se u saopštenju SzS.

Jovanović: Jeftina dramatizacija i zastrašivanje građana

Sa druge strane, član predsedništva pokreta Metla i predsednik DSS, Miloš Jovanović, smatra da je Vučić jutros, govoreći o rešavanju pitanja Kosova, „ovaj veliki problem nepotrebno i štetno dramatizovao…iznevši predviđanje da će Srbija uskoro biti izložena ultimatumu da prizna nezavisnost Kosova pod ratnom pretnjom“.

Vučić je ovog jutra ujedno rekao da će nakon što je narod odbio njegovo rešenje pitanja Kosova, Srbija dobiti gore, pa je čak i u jednom trenutku naglasio da će ovo pitanje prepustiti narodu na odlučivanje.

„Referendum u kome predsednik Srbije vidi rešenje za beg od sopstvene predsedničke odgovornosti ne može da sadrži pitanje koje nije u skladu sa Ustavom, a ono koje predstavlja izjašnjavanje o priznanju nezavisnosti Kosova to sigurno ne bi bilo. Jednom rečju, niti će biti ultimatuma pod pretnjom rata, niti o secesiji Kosova može da se odlučuje ne referendumu“, smatra Jovanović.

Predsednik Srbije u jutarnjem gostovanju za TV Prva danas je rekao da će u toku ove godine kada je reč o kosovskom pitanju, biti postavljen ultimatum pred Srbijom – nešto što „ćemo teško moći da odbijemo, a nećemo smeti da prihvatimo“. Ocenio je da će najverovatnije Srbija dobiti garancije za ulazak u EU, ali uz priznanje Kosova. Govorio je o svom planu razgraničenja za koji je rekako da „narod nije hteo da ga prihvati“. O tome više čitajte u:

Vučić: Budim se sa strahom šta je to sledeće šta će da predlože Amerikanci i NemciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.