Janjić: Ahtisari++ stara ideja, naši političari fiksirali se da moraju da priznaju Kosovo

Dušan Janjić, Vesna Andđić RFE
Dušan Janjić, Vesna Andđić RFE

„Moguće je da je koncept ‘Ahtisari++’ Vučić iskoristio kao tehnički naziv za punu normalizaciju uz priznanje Kosova. Međutim, priznanje ništa ne znači bez određenja granica. Tako da ako vam neko nudi puno priznanje sada kada imate puno argumenata i načina da to ne uradite, onda to znači da vam neko stavlja u izgled i promenu granica“, rekao je za KoSSev Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u jutarnjem gostovanju za TV Prva kazao je danas da će u toku ove godine pred Srbijom biti postavljen ultimatum u vezi sa kosovskim pitanjem. „Nešto što ćemo teško moći da odbijemo, a nećemo smeti da prihvatimo“, kazao je. 

Srbiji će biti biti ponuđene garancije za ulazak u EU i poseban status za Srbe na KiM zauzvrat priznanja Kosova. „Dakle, to će ići na ‘Ahtisari++’“ poručio je Vučić. 

Janjić kaže da je Ahtisari++ stara ideja koja se pojavljivala još 2010. i 2011, te da ne zna odakle je sada izvučena.

„Moguće je da je to predsednik iskoristio da približi publici da to neće biti veliki odmak od današnje situacije, ali koliko ja znam i razumem, stvari ne idu u tom pravcu“, navodi Janjić u razgovoru za KoSSev.

Međutim, priznaje da postoje elementi iz Ahtisarijevog plana koji se odnose na SPC i za koje crkva zahteva da budu deo briselskih razgovora, kakva su pitanja kulturnog nasleđa, autonomija SPC, odnosno pitanje zaštićenih zona oko manastira.

Reč je o zahtevu da se zaštite prava SPC koji bi se pojavio kao četvrti aneks Ahtisarijevog plana, tvrdi Janjić, navodeći da je reč o dobroj i nužnoj ideji.

„Ali to ne rešava paket. Suština problema, ono o čemu je predsednik govorio pre par godina je ta veza između punog priznanja i određenja granica. I sada očigledno ne prolazi ideja ‘dajmo nešto teritorije za puno priznanje’. Onda je odgovor ‘nema punog priznanja'“, kazao je Janjić.

Janjić ne poznaje, kako naglašava, nikog relevantnog ko je u poslednjih deset godina zagovarao ovaj koncept.

„To Ahtisari+ se pojavljivalo od ovih gubitnika koji su bili u pregovaračkom timu DSS-a i DS-a kao neka vrsta njihove naknadne pameti i pojavilo se par puta u toku unutrašnjeg dijaloga, ali ne znam da u ovom momentu bilo ko u međunarodnoj zajednici od relevantnih predstavnika to uopšte zagovara“.

Ipak, ograđuje se da predsednik „očigledno bolje zna“, ne isključujući mogućnost da se baš to nudi u razgovorima, istovremeno isključujući mogućnost da bi takav predlog došao iz SAD.

Prema njegovim saznanjima, nije bilo takvih razgovora ni sa šefom diplomatije EU, Džozefom Boreljom.

„Koliko ja znam, EU stoji pri punoj normalizaciji uz neometanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. EU se obavezala na statusnu neutralnost“, dodaje Janjić.

Okvir dijaloga je do sada bio, podseća Janjić, puna normalizacija odnosa, a to je: „Nikakav Ahtisari i nikakva razmena teritorija“.

„Što, koliko ja razumem i Rezoluciju UN i poglavlje 35, ne podrazumeva puno priznanje Kosova od strane Srbije. I tu je ta glavna zabuna zbog koje ja ne mogu baš da pratim o čemu govore naši političari, jer su nekako fiksirani na to da moraju da priznaju Kosovo. Pa ne moraju u ovoj generaciji to da urade, ali mogu da stvore uslove da se jednostavno živi normalno bez priznanja“, navodi Janjić.

Ujedno ne isključuje mogućnost da je koncept „Ahtisari++“ Vučić iskoristio kao tehnički naziv za punu normalizaciju uz priznanje Kosova.

„Ali tu imate dva pitanja. Priznanje ništa ne znači bez određenja granica. Tako da ako vam neko nudi puno priznanje sada, kad vi imate puno argumenata i načina da to ne uradite onda to znači da vam neko stavlja u izgled i promenu granica, a ne to što se pominje – neka dodatna zaštita za Srbe“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.