SZO traži informacije od SAD o teoriji da je korona „pobegla“ iz laboratorije

SZO svetska-zdravstvena-organizacija-szo-322685
FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od Vašingtona informacije o tome na čemu američke obaveštajne službe temelje svoje ocene da je pandemija koronavirusa najverovatnije počela slučajnim begom virusa iz laboratorije u Kini.

Zahtev je upućen američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi, ali za sada nisu primljeni nikakvi izveštaji, rekla je stručnjak SZO-a Marija Van Kerkova.

Direktor FBI, Kristofer Rej, rekao je u utorak za Fox News da agencija veruje da je „izvor pandemije najverovatnije mogući laboratorijski incident u Vuhanu“.

Po pisanju Volstrit džurnala i drugih američkih medija, američko ministarstvo energetike takođe pretpostavlja da je virus možda „pobegao“ iz laboratorije, premda se to ne može znati s velikom sigurnošću.

U američkoj obaveštajnoj zajednici nema konsenzusa o poreklu koronavirusa. Druge agencije smatraju mogućim da je virus prirodnim putem prešao sa životinja na ljude.

Naučnici traže izvor pandemije već tri godine.

Izaslanstvo SZO-a bilo je u Kini početkom 2021. godine, ali je Peking odbio nove posete međunarodnih stručnjaka.

SZO je preporučio nekoliko istraga u Kini i drugde, ali one nisu realizovane.

U Vuhanu, gde se koronavirus pojavio prvi put pred kraj 2019. godine, istraživanja ovog virusa sprovode se u laboratoriji pod državnom kontrolom.

Kina kategorički poriče da je virus mogao da pobegne iz laboratorije.

Izvor se mora pronaći kako bi se sprečile buduće pandemije ako je to moguće, rekao je direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus.

„SZO i dalje poziva Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede potrebne istrage i podeli rezultate“, poručio je.

Rekao je da je pisao i razgovarao s „kineskim zvaničnicima na visokom nivou nekoliko puta, poslednji put pre samo nekoliko nedelja“.

„Do tada sve hipoteze o poreklu virusa ostaju na stolu“, kazao je.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.