MUP Srbije u akciji kontrole korišćenja sigurnosnih pojasa i prevoženja dece

FOTO: Petar Lazović

Pripadnici saobraćajne policije MUP-a Srbije, usmeriće posebnu pažnju na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa, kao i načina prevoženja dece u vozilima u periodu od 6. do 12. marta, saopštio je MUP Srbije.

Ova akcija se realizuje u okviru međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja koja se sprovodi u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Iz srpskog MUP-a preciziraju da je sprovođenje ove akcije od izuzetnog značaja, naglašavajući da je nekorišćenje pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

„U toku prošle godine, svega 48 odsto poginulih vozača i 35 odsto poginulih putnika koristili su sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. Drugim rečima, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 vozača i 47 putnika u putničkim vozilima“, poručuju iz MUP-a Srbije.

Iz ove institucije ujedno navode da je u toku prošle godine, usled nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano 195,226 učesnika u saobraćaju, dok je zbog neporopisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisano 2,547 osoba.

„Saobraćajna policija dosledno će preuzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema onima koji decu budu prevozili na nepropisan način“, navode iz MUP-a Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je i u prethodnom periodu sprovodilo više drugih nedeljnih akcija usmerenih na pojačanu kontrolu saobraćaja, u sklopu plana ROADPOL-a.

Sredinom prošlog meseca, Kosovska policija je takođe sprovodila aktivnosti u okviru ovog plana.

Akcija je za cilj imala sprečavanje nezgoda teretnih i putničkih vozila, dok je fokus bio na kontroli autobusa i kamiona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.