SZO: Od kovida verovatno umrlo oko 115.000 zdravstvenih radnika

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je od februara 2020. do maja ove godine od kovida verovatno umrlo oko 115.000 zdravstvenih radnika, zbog čega je od izuzetne važnosti da oni imaju prioritet kad je reč o vakcinisanju.

„Temelj svakog zdravstvenog sistema čine njegovi zaposleni. Kovid-19 nam je pokazao koliko se na njih oslanjamo i koliko smo ranjivi kada nisu zaštićeni oni koji štite naše zdravlje, izjavio je predsednik SZO Tedros Adhanom Gebrejezus“, prenosi FoNet.

On je naveo da je, prema podacima iz 119 zemalja, globalno u proseku potpuno vakcinisano dvoje od pet zdravstvenih radnika.

To je prosek i ne pokazuje ogromnu razliku između regiona i ekonomskih grupa. U Africi je u potpunosti vakcinisan svaki deseti zdravstveni radnik, dok ih je u većini zemalja s visokim prihodima vakcinisano više od 80 odsto, rekao je Gebrejezus.

On je pozvao sve zemlje da prilikom imunizacije, uz ostale rizične grupe, osiguraju priroritet svim medicinskim radnicima.

FoNet/N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.