SZO: Nema razloga da se ne koristi AstraZeneka

Foto: KoSSev

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da „nema razloga da se ne koristi“ vakcina Astrazeneka nakon što je više evropskih zemalja iz predostrožnosti obustavilo upotrebu te vakcine protiv koronavirusa.

„Da, trebalo bi da nastavimo da koristimo vakcinu Astrazeneka, nema razloga da je ne koristimo“, izjavila je Margaret Haris, portparolka SZO na brifingu za novinare u Ženevi.

Danska, Island i Norveška saopštile su u četvrtak da iz predostrožnosti obustavljaju upotrebu vakcine Astrazeneka, a Bugarska je to najavila dan kasnije.

Danska nacionalna zdravstvena agencija, prva koja je objavila odluku, pozvala je na oprez zbog „ozbiljnih slučajeva pojave trombova kod vakcinisanih ljudi“, iako „trenutno“ nije utvrđena veza između vakcine i pojave ugrušaka u krvi.

Austrija je početkom sedmice prestala da daje Astrazeneku nakon smrti medicinske sestre (49) od „ozbiljnih poremećaja sa koagulacijom“ nekoliko dana nakon vakcinacije.

Englesko-švedska laboratorija, koja je proizvela Astrazeneku, i britanska vlada su istakle da je vakcina „bezbedna“ i „efikasna“.

Portparolka SZO je istakla da su stručnjaci te organizacije proučavali informacije o pojavi trombova, ali je dodala da trenutno nije uspostavljena uzročno-posledična veza.

„Moramo da se uverimo da smo proučili sva upozorenja o bezbednosti prilikom distribucije vakcina i da ih pregledamo, ali nema naznaka da ne treba da je koristimo“, dodala je ona.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.