Ljumir Abdidžiku novi predsednik LDK

Ljumir Abdidžiku
FOTO: Preuzeto sa gazetanewborn.co

Odlukom većine delegata, na današnjoj – osmoj izbornoj skupštini Demokratskog saveza Kosova (LDK) za novog predsednika stranke izabran je Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku).

328 delegata Demokratskog Saveza Kosova (LDK) iz 38 ogranaka ove stranke, okupilo se danas kako bi izabrali novog predsednika za naredne dve godine.

Glasanje je obavljeno tajnim putem, a među potvrđenim kandidatima bili su Ljutfi (Lufti) Haziri, Ljumir Abdidžiku i Besian Mustafa.

Skupština je počela sa radom nešto nakon 10:00 u jednom od hotela u Prištini, a nju je nadgledao tim Centralne izborne komisije.

Za Abdidžikua je glasalo 190 delegata. Izborom na ovu funkciju, on je sa svojih 37 godina postao najmlađi predsednik LDK u istoriji stranke.

U današnjoj trci za prvog čoveka LDK protivkandidat Ljutfi Haziri je dobio podršku 110 delegata, dok je Besian Mustafa osvojio 16 glasova.

Abdužiku je završio osnovne studije na Univerzitetu u Prištini, magistrirao je i doktorirao u Velikoj Britaniji na univerzitetu „Staffordshire“ u oblasti ekonomije.

Član je LDK od 2017. godine i ovu stranku je tri puta predstavljao kao poslanik u kosovskoj skupštini.

U svom angažovanju u parlamentu, Abdidžiku je bio predsednik odbora za budžet i finansije.

Novoizabrani lider LDK zahvalio se na podršci koju je dobio od svojih stranačkih kolega, istakavši da se od danas ispisuju nove stranice u političkoj istoriji ove partije.

„Danas otvaramo novu stranicu našeg putovanja, sa jasnim ciljevima – da vratimo LDK na mesto koje mu pripada… Ova kuća mora pronaći snage za povratak. Želim da budem jasan, stojimo iza ideja LDK, one su ogledalo ove stranke, to su zadaci koje je pokrenuo istorijski predsednik Ibrahim Rugova, to su ideje koje su gajila dva prethodna predsednika, Fatmir Sejdiu i Isa Mustafa, to su ideje Lige“.

Abdidžiku je obećao reformu unutar organa LDK.

„Put koji je pred nama zahteva pristup ljudi kojima ranije nije bilo dato mesto. Put koji predstoji zaheva reformu i reforme će biti“, poručio je.

Prva odluka novog predsednika LDK bila je da pokrene inicijativu u svojstvu lidera stranke na osnovu koje je potom njegov prethodnik, Isa Mustafa, proglašen za počasnog predsednika te partije.

Neposredno pre održavanja današnjih unutarstranačkih izbora za predsednika, raspravljalo se upravo o reformima, tj. izborima svih struktura stranke.

Danas je ovakav zahtev uputio bivši predsednik LDK, Fatmir Sejdiu, ali njega nije prihvatila većina.

Pre početka radnji s ciljem odabira novog predsednika, bivši predsednik stranke, Isa Mustafa, podneo je zvanično neopozivu ostavku.

Inače, Isa Mustafa je nezvanično podneo ostavku na mesto lidera stranke odmah nakon što su izašli preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je ova stranka bila rangirana kao treća i sa svega 12.64 odsto podrške birača. Ova stranka nije uspela da pobedi ni u jednoj opštini na Kosovu, a nakon formiranja skupštine, brojaće svega 15 poslanika u parlamentu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.