Svedok u Hagu: Otac mi je rekao da ga je Šalja zlostavljao i tukao u pritvoru

FOTO: Specijalizovana veća Kosova/Printscreen

Prvi svedok optužbe na suđenju bivšem pripadniku OVK, Pjetru Šalji (Shala), izjavio je pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da je Šalja, u leto 1999, zlostavljao njegovog oca u pritvoru OVK u Kukešu u Albaniji.

„Dok su mog oca držali u fabrici metala u Kukešu, Šalja ga je podvrgavao nasilju, služeći se strujom, bejzbol palicom, držaljkom od sekire… On je tukao mog oca i druge pritvorenike“, rekao je zaštićeni svedok 8, Albanac, koji iskaz daje skrivenog lika, uz elektronsku promenu glasa.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo počinjeno između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Iz iskaza svedoka 8, koji se u većem delu odvijao iza zatvorenih vrata, proističe da je OVK u leto 1999. godine „otela“ njegovog oca, penzionisanog policajca, „koji nije bio politički aktivan, ali podržavao Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove“.

Svedokovog oca su, potom, prebacili u pritvor OVK u Kukešu, gde je bio 13 dana.

„Kad su ga odveli u Kukeš, počelo je nasilje nad pritvorenicima. Rekao nam je da su ga drškama pištolja udarali po glavi, da su na njemu gasili cigarete, da su ga podvrgavali elektrošokovima i tukli palicama. To se događalo sve vreme dok je bio u improvizovanom pritvoru u Kukešu“, preneo je svedok šta mu je otac ispričao pošto ga je OVK pustila iz pritvora.

Svedok 8 je kazao i da su pripadnici OVK od njegovog oca tražili da potpiše lažno priznanje da je ubijao i silovao.

„Da li vam je otac rekao ko ga je zlostavljao“, upitao je tužilac Filipo de Minićis (Fillipo de Minicis).

„Da, rekao mi je da su to bili Sabit Geci, Đemšit Krasnići (Xhemshit Krasniiqi) i Pjetr Šalja“, odgovorio je svedok.

Geci i Krasnići su u optužnici imenovani kao Šaljini saučesnici u udruženom zločinačkom poduvhatu zlostavljanja pritvorenika.

Svedok je ispričao i da je njegov otac bio policajac 35 godina, ali da ga je 1997. MUP Srbije „primorao da se penzioniše, mislim zato što je bio Albanac“.

Oca su, po rečima svedoka, još od maja 1998. tražili pripadnici OVK u okolini Jablanice u Metohiji, po naređenju lokalnog komandanta Ljaha Brahimaja (Lahi).

Brahimaja je Haški tribunal 2010. osudio na šest godina zatvora zbog zločina nad pritvorenicima u Jablanici.

Svedok je izjavio da je u pokušaju da njegovog oca OVK uhapsi iz porodične kuće, u maju 1998, učestvovao i optuženi Šalja, koji je u kuću tada uperio ručni bacač.

Svedokova porodica i njena imovina našli su se potom, do očeve otmice, više puta na meti OVK, proizlazi iz onoga što se čulo u sudnici.

Prema svedokovoj izjavi, njegovom ocu u Kukešu je sam Šalja rekao:

„Ja sam bio u tvojoj kući kad smo došli da te hapsimo, zašto nisi izašao. Ja sam taj koji ti je napao prodavnicu“.

U nastavku suđenja, svedoka 8 unakrsno će ispitivati Šaljini branioci.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“, piše u optužnici.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja (Mappie Veldt Foglia) iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers (Dekkers), takođe iz Holandije, Žilber Biti (Gilbert Bitti) iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.