Svećlja i šestorica saoptuženih izostali sa suđenja za nasilje na protestu 2013, sudija najavio izdavanje naloga za hapšenje

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Izvor: Zakletva za pravdu (Deo teksta je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Zbog izostanka optuženog ministra Dželjalja Svećlje, kao i Dardana Molićaja, Pajtima Havoljita, Arsima Makastenesa, Agrona Kabašija, Frašera Krasnićija i Nolja Nušita, Osnovni sud u Prištini je na sednici u sredu odlučio da razdvoji postupke protiv njih u slučaju u kom su optuženi za nasilne akcije na protestu 2013. godine.

Sudija Erol Gaši je rekao da optuženi Dželjalj Svećlja nije prisustvovao današnjoj sednici, iako je prema njegovim rečima, kroz zapisnik od 09.03.2023. godine obavešten o sednici, ali 29.03.2023 obavestio je sud: „sa žaljenjem vas obaveštavam da zbog hitnih obaveza ne mogu da učestvujem na sednici“.

U međuvremenu, za optuženog Dardana Molićaja, za koga je sud 24. 03. 2023. godine izdao naredbu za prinudno privođenje, sudija Gaši je rekao da je Kosovska policija 29. 03. 2023. obavestila sud da „na navedenoj adresi vrata stana niko ne otvara, javili su nam stanari zgrade da dotičnog nisu videli kako ulazi u stan oko 4/5 meseci”.

Sudija Gaši je takođe saopštio da je sud izdao naredbu za prinudno privođenje protiv optuženih Agrona Kabašija, Frašera Krasnićija i Nolja Nušija, koji nisu bili prisutni na ovoj sednici, ali da policija, prema njegovim rečima, nije obezbedila njihovo prisustvo.

U međuvremenu, za optužene Arsima Makastenu i Pajtima Havoljina, sudija Gaši je rekao da su obavešteni kroz zapisnik sa prethodnog zasedanja i da nisu obrazložili svoj izostanak.

Sudija Gaši najavio je da će sud protiv njih izdati nalog za hapšenje ili prinudno privođenje, prenosi „Zakletva za pravdu”.

U međuvremenu, ročište se nastavilo sa trojicom prisutnih, Egonom Azemijem, Pajtimom Demajem i Afrimom Hodžom, koji nisu pristali na razdvajanje postupka, ali je sud na osnovu člana 35. Zakonika o krivičnom postupku doneo odluku i razdvojio postupak protiv njih.

Inače, početna sednica za razmatranje ovog slučaja nije održana 9. marta ove godine u odsustvu optuženih Dardana Molićaja, Agrona Kabašija, Egzona Azemita, Pajtima Demaja, Frašera Krasnićija i Nolja Nušija.

U ovom slučaju optuženi su i Sami Avdiu, Besnik Kelkaj i Bekim Škodra, ali je sud razdvojio krivični postupak protiv njih.

Besnik Ćelaj i Bekim Skadra osuđeni su 2. avgusta 2022. godine na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 1 i po godine zbog krivičnog dela „učešće u masi koja čini krivična dela i huliganstvo“.

U međuvremenu, za optuženog Samija Avdiua, za krivično delo „Učešće u masi koja čini krivična dela i huliganstvo” i za optuženog Bekima Skadra za krivično delo „Napad na službeno lice u toku vršenja službene dužnosti”, biće održano odvojeno suđenje.

U optužnici  podignutoj u martu 2014. za ovo krivično delo optuženi su i Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabaši, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Frašer Krasnići, Nolj Nuši, Bekim Škodra, Afrim Hodža, Sami Avdiu i Besnik Ćeljaj.

Prema navodima optužnice, optuženi su na protestu organizovanom 27. juna 2013. godine protiv ratifikacije sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije bacali kamenice, farbu, staklene kugle, flaše i pirotehnička sredstva na pojedine policijske službenike, usled čega su povređena četiri policijska službenika, a oštećena četiri službena vozila.

Optuženi Bekim Skadar optužen je i za krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema optužnici podignutoj 14. marta 2014. godine, od strane Osnovnog tužilaštva u Prištini, Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabaši, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Dželjaj Svećlja, Frašer Krasnići, Bekim Smašer, Bekim S. Hodža, Sami Avdiu i Besnik Ćelaj,  su 27. juna 2013. godine, u ulici „Majke Tereze“ u Prištini, tokom protesta, sa ciljem da nanesu štetu zvaničnicima i pripadnicima Kosovske policije, izvršili nasilne huliganske radnje.

Kako je saopštilo tužilaštvo, tokom ovog protesta pričinjena je i materijalna šteta, gde su prilikom održavanja reda i javne bezbednosti oštećene uniforme i službena oprema policijskih službenika, a oštećena su i dva automobila, vlasništvo Vlade Kosova i dva automobila u vlasništvu Kosovske policije.

Ovim radnjama tužilaštvo tereti optužene da je svako od njih posebno izvršio krivično delo „Učestvovanje u masi koja čini krivična dela i huliganstvo“ iz člana 412. stav 3. U vezi stava 4. KZ, za ovo delo predviđena je novčana kazna od 200 do 10.000 evra za huliganstvo sa lakšim posledicama ili kazna zatvora do pet 5 godina za huliganstvo sa teškim posledicama.

Dok se drugom odredbom ove optužnice, Bekim Skadar tereti i za krivično delo „napad na službeno lice u toku vršenja službene dužnosti“ iz člana 410. stav 2. KZ, za koje je počinilac osuđen na kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.