Svećlja: Srpski policajci u ostavci ne primaju plate, Đurić i dalje prima polovinu

Nenad Đurić Komandir region Sever
FOTO: KoSSev

Svim policajcima koji su prošlog meseca podneli ostavke na Severu, Kosovska policija obustavila je mesečne plate. Međutim, 50 odsto plate mesečno nastavlja da prima samo Nenad Đurić – bivši komandir Direkcije Sever, jer je on suspendovan i još uvek nije podneo ostavku, saopštio je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja.

Svećlja je danas na Parlamentarnoj komisiji za upravu, nakon Kosovske policije, potvrdio da od 550 srpskih policajaca sa Severa u ostavci, njih 80 definitivno ostaje bez radnih mesta.

„Njih 80 je već uklonjeno sa mesta policijskih službenika od strane Kosovske policije pošto su imali otvorene slučajeve i postupke, disciplinske ili krivične“, naveo je on, prenosi Kosovapress.

Sa druge strane, poručio je da se od 441 službenika traži da se izjasne da li je ova ostavka posledica pritisaka, bilo fizičke, psihičke ili druge prirode.

Objasnio je da postoji rok od mesec dana, kada službenik mora da se izjasni oko ostavke i preda svoju uniformu.

„Oni koji iz raznih razloga, a za koje Kosovska policija proceni da su postojali pritisci i ukoliko se vrate, radni odnos će im se nastaviti“, poručio je.

Ipak, za sve njih plate su sada obustavljene, jer su sami podneli ostavke.

„Dakle, za sve policajce u ostavci plate su obustavljene, pošto nisu dolazili na posao. Normalno je da im se obustavljaju plate, od onog trenutka kad se nisu pojavili u redovnom radnom vremenu. Plate su kompenzacija za poslove koje obavlja državni službenik“.

Za razliku od njih, kazao je danas Svećlja, bivši komandir Direkcije regiona Sever, Nenad Đurić, i dalje dobija 50 odsto plate, jer je reč o suspenziji. On i dalje nije podneo ostavku.

„Što se tiče suspendovanog regionalnog direktora, njegova plata se nastavlja sa 50 odsto, pošto je suspendovan. On nije podneo ostavku i sve dok unutrašnje instance Kosovske policije ne donesu odluku umesto njega, ta odluka će se odraziti i na njegovu platu, i nastaviće se do neke druge policijske odluke“, rekao je on.

Policajci na Severu su početkom meseca novembra napustili svoja radna mesta – u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija a zbog odluke Prištine o preregistraciji.

Na to su se odlučili nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sever, Nenada Đurića, koji je prethodno izjavio da policija na Severu neće primenjivati drugu fazu odluke o preregistraciji, odnosno izricati novčane kazne vozačima koji nisu zamenili srpske tablice sa RKS.

Policajci su potom, pojedinačno, ali i u grupama podnosili ostavke i razduživali opremu u svojim matičnim stanicama.

A za to vreme, Đurić je u Beogradu odlikovan Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena. On je odlikovan ukazom predsednika Srbije, koji mu je i lično na ceremoniji u uživo prenosu i uručio odlikovanje.

O svemu opširnije na našoj tematskoj stranici – Napuštanje institucija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.