Kosovska policija prihvatila ostavke 80 službenika sa Severa, ostale se još uvek analiziraju

Policajci institucije napuštanje
FOTO: KoSSev

Kosovska policija prihvatila je ostavke 80 službenika iz srpske zajednice koji su početkom prošlog meseca napustili ovu instituciju. Ostatak je još uvek u procesu analize i pregleda, saopšteno je iz KP.

Pre nešto manje od mesec dana, preko 550 srpskih policajaca koji su radili u Kosovskoj policiji na Severu, napustilo je svoja radna mesta – u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija a zbog odluke Prištine o preregistraciji.

Na to su se odlučili nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sever, Nenada Đurića, koji je prethodno izjavio da policija na Severu neće primenjivati drugu fazu odluke o preregistraciji, odnosno izricati novčane kazne vozačima koji nisu zamenili srpske tablice sa RKS.

Policajci su potom, početkom novembra, pojedinačno, ali i u grupama podnosili ostavke i razduživali opremu u svojim matičnim stanicama.

Kosovska policija danas poručuje da su nakon primanja ostavki od strane policijskih službenika iz srpske zajednice, procedure nastavili u skladu sa zakonima na snazi, uključujući: Zakon br. 04/L-076 za Policiju, zakon br. 03/L-212 o Radu, Administrativno Uputstvo br. 01/2021 o Radnim Odnosima u Policiji Kosova, Administrativno Uputstvo br. 04/2019 o Prekršajima, Merama i Disciplinskim Postupcima u Policiji Kosova, kao i standardne operativne procedure.

Kako je nedavno izvestio RSE, pozivajući se upravo na Administrativno upustvo o radnom odnosu u Kosovskoj policiji, službenici koji dobrovoljno podnesu ostavku nemaju pravo da se ponovno vrate na posao ili zaposle.

Međutim, pravila nalažu da policijski službenik mora 30 dana ranije da najavi svoju ostavku Direkciji za osoblje.

Pozivajući se na zvanične informacije Policijskog inspektorata Kosova, iz policije su potvrdili da su prihvatili ostavke 80 službenika koji se nalaze na spisku obaveštenja o ostavkama.

Preciziraju da je nastavljen postupak obaveštavanja o prihvatanju i donošenju rešenja o ostavkama.

„Proces ostavki za ostale zaposlene se nastavlja po zakonskim procedurama i rokovima koji su na snazi, isti su u procesu analize i pregleda, dok će ostali zaposleni u procesu biti pozvani na dalje kompletiranje i nastavak daljih postupaka“, naveli su iz Kosovske policije.

I dok policija nastavlja proces u vezi sa prihvatanjem ostavki, američki zvaničnici su u prethodnom periodu pozivali upravo na to da se napravi prostor za povratak Srba u policiju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.