Ubistvo žene ispred KBC u Prištini; Kurti – u pitanju je trudnica koju je ubio muž; Sutra u Prištini protest

policija traka
FOTO: Klan Kosova

Vest je ažurirana

22.23 – U međuvremenu, tužilac ovog slučaja Iljaz Bećiri, rekao je da je osumnjičeni za večerašnje ubistvo ispred KBC u Prištini, nekoliko puta prijavljivan za nasilje u porodici.

Mediji takođe prenose da je ubijena žena protiv njega poslednju prijavu policiji podnela u julu ove godine.

Precizirao je da je na licu mesta policija pronašla tri čaure, te da je za osumnjičenim raspisana poternica.

U dvorištu Ginekološke klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini večeras je pronađeno beživotno telo 35-godišnje žene. Sumnja se na ubistvo, potvrdili su iz Kosovske policije za prištinsku Kohu. Iako za sada nema potvrde policije, kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je da je reč o trudnoj ženi, koju je ubio suprug.

„Oko 18.00 časova dobili smo informaciju o beživotnom telu u dvorištu Kliničko-bolničkog centra u Prištini. Policija je odmah izašla na lice mesta, kao i lekarska ekipa koja je konstatovala smrt nastradale žene stare oko 35 godina“, kazala je portparolka policije Fljora (Flora) Ahmeti.

Precizirala je da se na osnovu prvih informacija sa terena sumnja na ubistvo.

„Policija trenutno u koordinaciji sa tužiocem vrši uviđaj i nastavlja sa preduzimanjem svih istražnih radnji, u cilju potpunog rasvetljavanja događaja“, rekla je ona.

Prištinski mediji večeras listom izveštavaju, pozivajući se na svoja saznanja – da je ubijena žena bila trudnica koja je čekala da se porodi, kao i da se sumnja da je ubistvo izvršio njen suprug od kojeg se razvodila vatrenim oružjem.

Večerašnje ubistvo dogodio se samo pet dana nakon što je, takođe u Prištini, svoju 63-godišnju suprugu sekirom ubio 70-godišnjak.

U međuvremenu su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika koji su osudili ubistvo.

Među njima je i kosovski premije, Aljbin Kurti, koji je saopštio takođe da je ubijena žena bila trudna, kao i da je, kako je naveo, ubistvo izvršio njen suprug.

„Dva anđela na prljavom nebu. Okrutno ubistvo. Ubijena je još jedna žena. I to od strane njenog muža. U dvorištu bolnice. Gde ljudi treba da se leče. U dvorištu Ginekološke klinike. Gde se porađaju žene. Ugašen je život koji je donosio drugi život. Žena je bila trudna. Oko 35 godina, ni na pola života. A dete koje je htela da rodi nije ni započelo život. Okrutni ubica. Čak i čovek koji puca na ženu koju je trebalo da zaštiti…“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, u međuvremenu je naveo da je šokiran, te da „ovaj ružan i kukavički čin protivreči albanskoj tradiciji i samoj ljudskoj logici“.

On je takođe dodao da sam rad organa reda i mira nije dovoljan.

„Potrebna nam je mobilizacija nas kao društva, na svim nivoima, da se ovakve tragedije spreče i da ih nikada ne doživimo. Delimo bol sa porodicom i svim građanima Kosova“, poručio je Haradinaj.

Večeras se listom oglašavaju i drugi prištinski zvaničnici koji osuđuju ubistvo, među kojima su kosovska predsednica, Vjosa Osmani, predsednik skupštine, Gljauk Konjufca, predsednik PDK Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) i potpredsednica ove stranke, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), lider AKR, Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Mreža kosovskih žena za sutra najavila protest

Mreža kosovskih žena za sutra je, zbog ubistva trudnice, najavila protest u Prištini. Pozvali su građane da im se sutra u 16 časova pridruže na gradskom trgu.

„U snu, u svakodnevnici, u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, javnim i privatnim prostorijama, u parkovima, na ulicama, iza zidova naših domova. Nijedan prostor nije siguran za nas“, njihova je glavna reakcija.

Protest organizuju kako bi, poručuju, ispoljile kolektivni bol, izrazile tugu zbog sistematskog nasilja – „gde žene ubijaju muškarci samo zato što su žene“.

Podsetile su da su samo u roku od nedelju dana, dva muškarca ubila dve žene.

„Žene su ubijene. Muškarci su ih ubili. Ubili su ih jer su ih institucije, niskim kaznama, bodrile. Ubili su ih jer kultura nekažnjivosti jača patrijahalni mentalitet“, ističu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.