Svećlja na Jarinju i Brnjaku, danas kaže: Situacija stabilna i mirna

Sa albanske televizije na kojoj je sinoć najavio moguće nove barikade i napade na policiju narednih dana i govorio kako je one od 31. jula na Severu Kosova postavila srpska žandarmerija, danas opet pravo na Sever.

Sada već redovna poseta kosovskog ministra unutrašnjih poslova, kako je i sam opisuje Jarinju i Brnjaku.

„Danas sam zajedno sa zamenikom ministra Bardil Dobrom i timom redovno posetio severne opštine Republike Kosovo“, poručio je Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçlanakon četvrtog dolaska na Sever za mesec dana od kada je izbila kriza.

Beograd se suprotstavio odluci kosovskih vlasti da se Srbima sa Severa da dva meseca roka da zamene svoje KM tablice u RKS, ali i da se primeni recipročna mera izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskom ličnom kartom ulaze na Kosovo. Srbi su uoči samog početak primene postavili barikade, dok je kod kosovskog premijera posredovao američki ambasador, uz EU, te je vlada u Prištini odložila primenu mera na mesec dana.

Razgovori tim povodom u Briselu između Kurtija i Vučića prekjuče nisu urodili dogovorom, ali se nastavljaju do 1. septembra i dok se dve strane uzajamno optužuju.

Dok je u studiju u Tirani situaciju opisao kao krhku, detaljno govoreći o tome kako se suočavaju sa „kriminalnim grupama“, „pojedincima-ekstremistima“ na Severu i „institucijama Srbije“, te delovanjem „proruskih elemenata“, lkao i štetnim uticajem srpskog predsednika Aleksandra Vučića i ministra Aleksandra Vulina, Dželjalj Svećlja situaciju sada opisuje stabilnom i mirnom.

„Iz brojnih sastanaka sa pripadnicima Kosovske policije i KFOR-a shvatili smo da je situacija u ovim opštinama mirna i stabilna. Iz ove posete videli smo iz prve ruke da uspešno ispunjavaju svoje obaveze u sprovođenju zakona, održavanju mira i obezbeđivanju trajne stabilnosti kao našeg zajedničkog cilja. Njihova svakodnevna posvećenost obezbeđivanju bezbednosti i uspostavljanju zakonitosti su i olakšanje i garancija za bolji život stanovnika ovog kraja“, poručio je sa Jarinja i Brnjaka.

Na video snimku se vidi da obilazi dva prelaza, ulazi u policijske postaje, obilazi patrolu KFOR-a, i čak komunicira sa putnicima, ne i sa novinarima, jer je još jedan zapis objavljen na njegovom Fejsbuk profilu.

„Institucije Republike Kosovo nastaviće da obezbeđuju slobodno kretanje za sve građane bez razlike, u skladu sa zakonima na snazi. Sprovešćemo pravedne i zakonite odluke koje su u skladu sa Ustavom Republike Kosovo“, poručio je Svećlja.

Iz albanskog studija je sinoć poručio takođe: Sa primenom odluke o RKS tablicama se više neće odlagati.

Upravo ove izjave izazvale su reakciju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića jutros. „On je glavni podizvođač Kurtijevog plana destabilizacije regiona“, navodi srpski zvaničnik.

Za to vreme, dok se priprema da se prvo sastane sa Srbima sutra, a potom i da se javnosti obrati u „najznačajnijem“ obraćanju do sada, kako je to opisao Petar Petković, predsednik Srbije takođe preko društvenih mreža deli slikovni zapis o tome gde on nalazi. Sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, inače rodom iz Zvečana, gledao je utakmicu Srbija – Nemačka, u kojoj su „naši pregazili domaćina“. 

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.