Svećlja na Severu: Ministar sam svih građana, Srbi uživaju ista prava, nisu ‘treća lica’

Svećlja Sever Kosova
FOTO: Đeljalj Svećlja/Fejsbuk

„Srbi nisu treća lica. Oni su stanovnici, ravnopravni građani kao i sve druge zajednice koje ovde žive“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, navodeći da je u toku jučerašnjeg dana posetio opštine na Severu Kosova.

Kako je saopštio u objavi na Fejsbuku, na Severu je razgovarao sa građanima o njihovim zahtevima i institucionalnoj podršci.

„Osigurao sam da sam na usluzi svakom građaninu Republike Kosovo i da ćemo zajedno sa institucionalnim akterima biti uz njih, bez obzira na etničku i političku pripadnost“, poručio je Svećlja.

Kaže i da je „ministar svih građana Kosova“.

„Srbi nisu treća lica. Oni su stanovnici, ravnopravni građani kao i sve druge zajednice koje ovde žive i uživaju ista prava“, ocenjuje ovaj ministar.

Svećlja nije precizirao sa kim je tačno razgovarao na Severu, već je samo naglasio da je s obzirom na „zajedničke procese koji nas očekuju“, tokom sastanaka istakao „značaj saradnje sa našim institucijama kako bismo kroz njih lakše prošli“.

„Pozivam sve vas da sarađujete sa organima za sprovođenje zakona u nesmetanom radu i osiguravanju bezbednosti u našoj zemlji“, poručio je Svećlja.

Ujedno je dodao da je na Severu posetio većinski albanska sela, bez preciziranja i koja tačno.

Kaže da je u ovim selima jasno vidljivo da je više od dve decenije izostajala podrška Kosova.

„Ovi sugrađani su odlučni da ostanu na strani gde će trudom i znojem obezbediti život i prosperitet sebi i svojoj deci. Bez sumnje ćemo biti uz njih i za njih“, poručio je Svećlja.

Ujedno tvrdi i da je, gde god da je sreo pripadnike Kosovske policije na Severu, uočio „posvećenost i disciplinu bez premca koja garantuje red, zakon i bezbednost za sve“.

Na osnovu fotografija koje je objavio na svom Fejsbuk profilu, može se videti da je Svećlja na Severu Kosova razgovarao i sa pripadnicima policijskih jedinica koji stoje u blizini oklopnih policijskih vozila, da je boravio nedaleko od jezera Gazivode, posetio prelaz Brnjak.

Svećlja je dva puta posetio Sever Kosova nakon nedavne eskalacije situacije, odnosno postavljanja barikada, a usled najave Prištine o primeni odluka kosovske vlade o preregistraciji na RKS, odnosno izdavanju deklaracionih listića „ulaz-izlaz“.

Ovaj ministar je prethodni put posetio Brnjak pre sedam dana, odnosno nakon napada na pograničnu policiju koja je pokušala da čamcem patrolira Gazivodama, a kada je, kako je saopšteno iz KP, ispaljeno 10 hitaca sa suprotne strane jezera od kojih je jedan završio pored samog čamca.

On je tada saopštio da se sastao sa nekim od policajaca koji su se 31. jula uveče, kako je kazao, „više puta susreli sa napadima nelegalnih srpskih struktura“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.