KFOR održao vežbu „Vazdušni štit“ u Peći

kfor karabinjeri vežba peć
FOTO: KFOR

Vojna vežba KFOR-a pod nazivom „Vazdušni štit“ održana je danas u kampu „Villagio Italia“ u Peći, saopštila je ova misija.

U vežbi su se, kako navode, koristila sredstva NATO sistema za borbu protiv bespilotnih letelica (C-UAS).

„Zarobljena je letelica koja je ugrozila vazdušni prostor vojne baze. Tokom vežbe, tim C-UAS pružio je snažnu zaštitu kampu od pretnje neprijateljskih dronova, koje je prizemljio“, naveo je KFOR.

Kada je bespilotna letelica neutralisana, moldavski tim za uklanjanje eksplozivnih predmeta intervenisao je da proveri eksploziv, a potom su italijanski karabinjeri područje proglasili bezbednim i krenuli u prikupljanje dokaza.

„Sredstvima NATO i C-UAS, koja obezbeđuje protivavionska artiljerija italijanske vojske, sprovode se brojne obuke i operativne aktivnosti, a ona predstavljaju i važna sredstva koja regionalna komanda Zapad stavlja na raspolaganje Kforu za raspoređivanje širom Kosova“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Vojna vežba održava se u jeku tenzija na Kosovu, pre svega na Severu, usled pokušaja Prištine da primeni odluke o tablicama i ulazno-izlaznom dokumentu, čemu su se Srbi usprotivili.

Prekjuče je i glavni komandant NATO-a Jens Stoltenberg, na konferenciji za medije nakon razgovora sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom, a uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, potvrdio da je KFOR pojačao svoje prisustvo na Severu.

Na Kosovu je trenutno 3,700 vojnika KFOR-a, što je trenutno najveća misija NATO-a van svoje teritorije.

Stoltenberg naglašava da je upravo KFOR dokaz „jake posvećenosti“ NATO-a da se očuvaju mir i stabilnost na Kosovu, što je istovremeno i jaka posvećenost da se ispuni mandat SB UN 1244 kao osnove prisustva KFOR-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.