Svećlja: Jedan od uhapšenih preksinoć na Jarinju borac sa Košara, a dopratio ga rusofilski desničar

Dvojica muškarca srpske nacionalnosti uhapšena su preksinoć na Severu, nakon što je policija u njihovom automobilu registrovanom na tablice Republike Slovenije pronašla pendrek, čekić, noževe, masku, sprejeve, srpske zastave, ambleme, potvrdila je KP. Više detalja o ovom slučaju izneo je kasno sinoć kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. Tvrdi da je jedan od njih bivši borac sa Košara, koji je navodno pripadnik brigade Vojske Srbije za „destabilizacije država“. Njega je, kaže Svećlja, do Jarinja dopratio „ruskofilski pripadnik desnice“ iznevši njegove pune generalije.

Uprkos snažnim kritikama međunarodne zajednice, koji listom pozivaju Prištinu na odgovornost zbog novonastale krize na Severu, kosovski ministar unutrašnjih poslova sinoć je, kao prethodno i Aljbin Kurti, prstom uperio u Beograd.

„Beograd nastavlja sa tendencijama destabilizacije naše zemlje. Napade poslednjih dana organizovale su kriminalne grupe orkestrirane iz Beograda. Napali su policijske službenike, pripadnike KFOR-a, novinare, oštetili i zapalili službena vozila i vozila raznih medija. Štaviše, opasne poruke su širili natpisima sa simbolima genocidne prošlosti Srbije i agresivne sadašnjosti Rusije, kao i provociranjem srpskih zastava na policijskim vozilima“, kaže Svećlja.

Sve što je nabrojao, dodaje, samo je nastavak „zločinačkih akcija ovih bandi“ koje su se dešavale od posleratnog perioda na Severu Kosova a sve u cilju, ponovio je, „destabilizacije naše zemlje“.

„Nažalost, 24 godine nakon završetka rata i pada Miloševića, i dalje smo suočeni sa njegovom politikom“, kaže on.

Konkretno misli na srpskog predsednika, aktuelnog šefa diplomatije Srbije i šefa BIA-e.

„Vučić je ranije bio njegov ministar za propagandu, Ivica Dačić blizak saradnik Miloševića, dok je Aleksandar Vulin bio najbliži saradnik njegove supruge Mire Marković“, tvrdi.

Oni, dodaje, kao lideri te „autokratske politike nasilja – i dalje imaju isti pristup“.

Podsetio je da je dvojici uhapšenih Srba tokom sukoba u ponedeljak, kada je, dodaje, iz vatrenog oružja ranjeno nekoliko pripadnika KFOR-a, ali i kada su „vršeni pozivi iz mase protestanata i za ubistva pripadnika Policije Kosova“ – određen pritvor od 30 dana.

Ujedno dotakao se i dvojice Srba koji su uhapšeni preksinoć, a nakon što je policija u njihovom automobilu pronašla „ilegalnu opremu za nasilna dela“.

Policija je u njihovom automobilu pronašla metalni policijski štap (pendrek), maskirnu masku, nekoliko noževa, nekoliko amblema sa nacionalističkim simbolima (4S) i zastavu Srbije, sprejeve za crtanje, metalnu kuglu, čekić, karticu srpskih ratnih veterana i Akademije bezbednosti Srbije, kao i narkotike.

Svećlja tvrdi da je jedan od njih dvojice bivši borac sa Košara, a kog je odlikovao Slobodan Milošević.

Istovremeno, on tvrdi i da se sumnja da je on pripadnik 72. brigade Vojske Srbije, koja „služi za specijalne operacije u cilju destabilizacije država“.

Svećlja kaže da je njega dopratio muškarac sa inicijalima S.E, navodno „nacionalista i rusofilski pripadnik krajnje desnice“. Ne precizira da li je ovo zapravo drugi uhapšeni muškarac.

Na kraju, Svećlja je apelovao na sve građane da budu uzdržani i da ne „nasedaju na pretnje i ucene“.

„Pozivam sve građane, za bilo kakvu pretnju, pritisak ili neizvesnost, da sarađuju sa organima bezbednosti koji su 24 sata na raspolaganju radi sigurnosti. Vlada Republike Kosovo je uvek na usluzi svim građanima bez razlike“, poručio je.

Svećlja se ujedno oglasio i danas, sa navodima da su Srbi sa Kosova pod pritiskom, te da im se preti.

Osvrnuo se na to što su se radnici opštine Zvečan, kojima je od petka onemogućeno da odu na svoja radna mesta, danas potpisivali na spisak zaposlenih.

Svećlja kaže da se oni tako potpisuju za učešće u protestu, na šta su uslovljeni.

„Nakon što su uslovljeni da učestvuju na protestima i organizacijama koje predvodi Srpska lista, demonstranti su danas primorani i da potpišu svoje učešće na protestu“.

Po njemu je to „očigledno sredstvo za preduzimanje naknadnih akcija protiv onih koji nisu bili prisutni na protestu“.

„To može značiti pretnje i fizičko nasilje prema njima i članovima njihovih porodica, otpuštanje sa posla kao i oštećenje imovine tih lica“.

Naglasio je da se sa tom „taktikom“ mora prekinuti:

„Kako bi srpski građani na Kosovu mogli da žive bez pritisaka i pretnji“.

 Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.