Od petka 20 napada na novinare u više opština na Kosovu; SafeJournalists uputio hitan apel – „zaštititi novinare“

novinari kamera press mediji
FOTO: KoSSev

Od ovog petka, kada je usledila nova kriza na Severu, pa sve do juče, registrovano je ukupno 20 napada na novinare i medijsko osoblje u različitim opštinama na Kosovu, poručili su danas iz mreže Safe Journalists. Ujedno su uputili hitan apel da se zaštite novinari na Kosovu.

„Aktuelna politička dešavanja na Kosovu ponovo su uzrokovala atmosferu koja onemogućava novinarima da kredibilno i bez prepreka rade svoj posao. Mi, SafeJournalists mreža, zajedno sa Media Freedom Rapid Response (MFRR) platformom izražavamo duboku zabrinutost zbog serije napada na novinare i medijsko osoblje u severnim opštinama Kosova od 26. do 31. maja 2023″, navodi se u reakciji.

Naglašavaju da ovi incidenti ukazuju na alarmantan porast nasilja i zastrašivanja novinara, i ometaju ih da obavljaju svoj posao, od vitalnog značaja za javnost, na bezbedan i nepristrasan način.

SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Responce platforma (MFRR), smatraju da je situacija „krajnje zabrinjavajuća“, jer su, kako navode, novinari „obično glavne mete tokom protesta i nereda na Severu Kosova“.

„Svedočenja naših kolega, uz dokumentovane napade, dodatno govore o opasnim uslovima rada u Zvečanu, a posebno u nedostatku adekvatne zaštitne opreme“, naglašavaju ove organizacije.

Situacija izaziva zabrinutost i strepnju u pogledu mogućnosti budućih, potencijalno težih dešavanja

Safejournalists mreža, koja predstavlja više od 8,200 medijskih profesionalaca, naglašava da će o slučajevima napada na novinare u prethodnih pet dana, informisati relevantne domaće i međunarodne aktere, te poručuje da je svaki napad na novinare – napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

„Pozivamo ih da promovišu bezbedno okruženje koje omogućava novinarima da obavljaju svoje profesionalne dužnosti bez zastrašivanja ili straha od nasilja, a takođe pozivamo i sve državne i lokalne zvaničnike da obezbede jednak tretman svih novinara na Kosovu“, poručuju iz ove mreže.

Predsednik Udruženja novinara Kosova, Džemajl Redža, naglasio je danas da ovo udruženje stalno ističe apele lokalnim i međunarodnim bezbednosnim telima, uz poziv da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao bez smetnji ili straha od napada.

„Nažalost, ovi apeli do sada nisu uslišeni“, naveo je Redža.

Udruženje novinara Kosova (AGK) još od petka je jedna od najaktivnijih organizacija, izveštavajući o napadima na medijske ekipe koje izveštavaju o krizi na Severu. Svakodnevno su se oglašavali sa novim izveštajima o napadima na medijske ekipe koji izveštavaju, ili na albanskom, ili se radi o albanskim novinarima.

Potpisnici apela SafeJournalists mreže i Media Freedom Rapid Responce platforma (MFRR) su:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Evropska federacija novinara (EFJ)

OBC Transeuropa (OBCT)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

ARTICLE 19 Evropa

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Pročitajte još:

UNS: Podržavamo grupu novinara srpskih redakcija koji su osudili napade na vlasnika kafića u Zvečanu kojeg optužuju da je „izdajnik“

Srpske redakcije sa KiM stale u zaštitu vlasnika kafića u Zvečanu, kog na mrežama od sinoć etiketiraju i optužuju da je „izdajnik“

AGK sa 15 saopštenja u dva dana izveštava o napadima na novinarske ekipe na Severu

Oštećeni automobili Kallxo-a u Leposaviću; AGK osudio i izvestio o još dva incidentaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.