Svečano u Arhangelima kod Prizrena

arhangeli
FOTO: Ž. Rakočević

U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena juče je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva, kako javlja RTV Kim, okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, monaštvom, i gostom arhimandritom Partenijem, koji nekoliko decenija pomaže ugrožene u ratom zahvaćenim područjima.

„Ovo sveto mesto, stradalo u prošlosti, tokom otomanske imperije i kasnije, evo u naše vreme se obnavlja. Doduše sporo, ali korak po korak. Otac Mihailo sa svojom bratijom ne samo da ovde služi i moli se Bogu, već dočekuje mnoge poklonike koji ovde dolaze sa verom, nadom i ljubavlju, da se susretnu sa ovom i sa drugim našim svetinjama. Mnogi se osvedoče, ko smo bili, šta smo sada, i šta treba da budemo“, rekao je u besedi episkop Teodosije, i zahvalio arhimandritu Parteniju njegov doprinos narodu i crkvi.

U obraćanju episkopu i gostima iguman Manastira Sveti Arhangeli, arhimandrit Mihailo je istakao da njegovo bratstvo koje ima tri monaha i dva iskušenika oseća da ova svetinja privlači ljude željne mira i međusobnog razumevanja.

„Pored svih iskušenja kojih imamo mnogo, oseti se radost u ovoj svetinji, oseti se služba Bogu i bližnjima. Mi smo sigurni da će ovaj manastir živeti i da će se njegove crkve obnavljati onako kako se mi sami iznutra obnavljamo“, rekao je arhimandrit Mihailo.

Manastirskoj slavi je zajedno sa svojim saradnicima prisustvovao Dušan Jovović, šef odseka za saradnju sa SPC i brigu o kulturnom nasleđu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Manastir Svetih Arhangela je podignut 1352, stradao u šesnaestom veku, a u narednim vekovima je zapusteo. Devedesetih godina prošlog veka počinje obnova, da bi 17. marta 2004. godine bio potpuno uništen u martovskom pogromu. Nekoliko meseci kasnije započinje obnova koja traje do danas.

Čeka se dozvola za izgradnju crkve Svetog Nikole koja se nalazi u manastirskom kompleksu.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.