Suzana Vasiljević: Težak sastanak sa Grenelom, Vučić sam pisao službenu belešku

Savetnica predsednika Srbije, Suzana Vasiljević, izjavila je danas da je sastanak Aleksandra Vučića i specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, bio veoma težak, ali nije mogla da saopšti detalje.

Ona je za TV Prva rekla da su Vučić i Grenel prvih deset minuta sami razgovarali, a da im se potom pridružio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

„Ono što je bilo čudno je to da je prvi put predsednik sam pisao službenu belešku sa sastanka, jer je razgovor očigledno bio dosta težak i on juče nije bio voljan ni sa nama o tome da razgovara“, rekla je Vasiljević.

Ona je navela i da se često dešava da sastanci budu teški kada je tema Kosovo, ali kako je dodala, nikada u meri da predsednik ne želi ni sa saradnicima da razgovara i da traži neko vreme da promisli na koji način da saopšti šta bi eventualno bilo rešenje, za ono što je mogao da čuje od Grenela.

Danas inače, kako je rekla, počinju i razgovori ekspertskih timova po određenim temama, kada je reč o sporazumu Albanije, Srbije i Severne Makedonije – takozvanom „malom Šengenu“  tako da bi u Ohridu za mesec dana bili predstavljeni određeni koraci.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, preuzeo je dužnost pre manje od nedelju dana, a već je juče i prekjuče posetio Beograd, odnosno Prištinu. Doneo je „jednostavnu poruku“ od američkog šefa države da „narod Srbije i Kosova želi mir, ekonomski razvoj, radna mesta i bolji život za svoju decu“.

Imenovanje Ričarda Grenela usledilo je samo mesec dana nakon što je saopšteno da je Tramp postavio diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan, za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, on baviti i dijalogom.

Imenovanje Palmera, a posebno Grenela, koje je inače naišlo na iznenađenje javnosti, tumači se kao namera SAD-a da se, posle paralisanog dijaloga Beograda i Prištine tokom protekle i ove godine, ne samo ponovo pokrene, već da se što pre dođe do potpisivanja tzv. obostrano obavezujućeg sporazuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.