Sutra i prekosutra u Briselu razgovori o energetici, osiguranju vozila, uvozu lekova, licencama kompanija na Severu Kosova i daljoj normalizaciji odnosa

Sutra i prekosutra se nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu o energetskim pitanjima, osiguranju vozila, uvozu lekova, ali i o pitanju licenciranja kompanija na Severu Kosova od strane kosovskih institucija, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera. Na ovim sastancima očekuje se i postizanje dogovora o pomenutim temama, ali i izrada plana za dalju implementaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. U saopštenju iz kosovske vlade se, međutim, ne navodi o kojim je kompanijama reč, kada je u pitanju licenciranje, ali se pretpostavlja da je u pitanju kompanija, osnovana 19. novembra na vanrednoj sednici SO Zubin Potok – "Elektrodistribucija Sever" D.O.O Zubin Potok, a koja bi trebalo da vrši snabdevanje električnom energijom na Severu Kosova i naplatu troškova svojih potrošača. Iz vlade Srbije, međutim, još uvek nije saopšteno da u naredna dva dana predstoje sastanci u Briselu, a informacija o dvodnevnom dijalogu u vreme objavljivanja ove vesti nije bila dostupna, kako na zvaničnoj Internet stranici srpske vlade, tako ni na zvaničnoj Internet stranici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
 
"Na poziv Evropske unije, ministarka za dijalog, Edita Tahiri, ujedno i glavni pregovarač za realizaciju sporazuma iz  briselskog dijaloga,  putuje danas u Brisel kako bi učestvovala na predstojećim sastancima. Na dnevnom redu sastanaka su energetska pitanja, osiguranje vozila na granici, pitanje licenciranja kompanija na severu Kosova od strane odgovarajučih institucija Republike Kosovo i pitanje uvoza lekova," saopšteno je iz kancelarije premijera Kosova u kojem se dodaje da će trilaterlni sastanci, uz posredovanje EU, biti održani u naredna dva dana – 16. i 17. decembra. 
 

Pročitajte još: 

 

Na ovim sastancima se očekuje i postizanje dogovora u navedenim oblastima, kao i "izrada planova za dalju implementaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije," dodaje se u saopštenju, dok će tokom boravka u Briselu, Edita Tahiri održati sastanke i sa predstavnicima EU, na kojima će se razgovarati o narednoj fazi dijaloga u Briselu. Delegacija Kosova, na čelu sa Editom Tahiri, imaće u svom sastavu stručnjake iz kosovskih ministarstava i drugih institucija, određenih prema temama o kojima će se razgovarati u Briselu. 

 


Kosovska opština Zubin Potok je 19. novembra osnovala preduzeće „Elektrodistribucija Sever“. Ali, kako je u izjavi za Novosti, 12. decembra, objasnio njen direktor, Boban Novaković, firma trenutno ima status preduzeća u osnivanju, jer formiranje nije dovršeno iz „političkih razloga“:

"Od Agencije za registraciju biznisa Kosova nisam dobio nikakav zvaničan odgovor. Suštinski problem je pitanje imovine, pošto vlasti u Prištini smatraju da trafostanica u Valaču i 'Gazivode' treba da se predaju njima na upravljanje i da budu u vlasništvu Kosova. Mi, međutim, smatramo da pitanje imovine nije rešeno, već da ono treba da se rešava u političkim razgovorima."
 
Delatnosti društva “Elektrodistribucija Sever” D.O.O Zubin Potok bi trebalo da budu:
– snabdevanje električnom energijom
– prodaja električne energije na liberalizovanom tržištu
– kupovina kapaciteta električne energije od proizvođača, ili drugih snabdevača po neregulisanim cenama u skladu sa zakonom
– fakturisanje i naplata od svojih potrošača u skladu sa zakonom
– rešavanje žalbi potrošača
– distribucija električne energije (distributivni servis)
– upravljanje distributivnim sistemom
– održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača
– planiranje i razvoj distributivne mreže


U nastavku pogledajte fotografije na kojima se vidi da na zvaničnim Internet stranicama Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju,  do objavljivanja ove vesti, nije bilo informacija o predstojećem dvodnevnom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.