Međunarodni javni tužilac zahteva proširenje optužnice za ubistvo Zumberija

Međunarodni javni tužilac podneo je danas zahtev EULEX-ovim sudijama da se optužnica za ubistvo pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije “Rosu” Envera Zumberija proširi sa dvojice na ukupno četvoricu Srba.
 
U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je odrzano ročište u predmetu protiv dvojice okrivljenih Srba iz Zubinog Potoka koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu Zumberija, koje se dogodilo 2011. godine, prilikom pokušaja pripadnika policije da zauzmu prelaz Brnjak. Osumnjičeni za ubistvo kosovskog specijalca su Radovan Radić i Milovan Vlašković, a međunarodni tužilac EULEX-a zatražio je da se optužnica proširi i na Radomira Kasalovića i Slobodana Sovrlića, izjavio je radiju Kontakt plus advokat Nebojša Vlajić.
 
“Ovo ročište je trebalo da bude posvećeno davanju uvodnih izjava tužioca i odbrane, međutim do toga nije došlo jer je javni tužilac na ovom ročištu podneo zahtev da se postupak spoji sa još jednom optužnicom koju je danas podneo, gde je za isto delo optužio još dvojicu Srba,” rekao je on. Vlajić je kazao da će ukupno četvorica Srba biti okrivljeni za ovo krivično delo i da bi suđenje trebalo da počne krajem januara 2015. godine.
 
“Ukoliko sudija prihvati predlog tužioca, biće to objedinjeno suđenje koje će se održati zajedno za svu četvoricu,” rekao je Vlajić. Enver Zumberi ubijen je 26. jula 2011. godine, prilikom napada na konvoj “Rosu” policije na putu Mitrovica – Ribariće, u opštini Zubin Potok na Severu Kosova. Za ovo ubistvo je prvobitno bilo osumnjičeno ukupno šestoro Srba za kojima je bila raspisana poternica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.