Haradinaj: Dijalog ne blokira Kosovo, već Srbija

haradinaj
Foto: Insajderi

Dijalog o normalizaciji odnosa ne blokira Kosovo, već Srbija. Pritisak da Kosovo ukine takse je pritisak „na žrtvu“ i ako EU ne može Srbiju da ubedi da se vrati dijalogu, još manje može Kosovo, izjavio je danas kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Na konferenciji za medije posle sednice Vlade, Haradinaj je rekao da nikada nije tražio garancije u vezi sa ishodom dijaloga, već da je tražio sporazum.

„Nisam tražio garancije. Govorio sam o sporazumu. Verujem Americi i kada oni nešto kažu znam da je tako. Međutim, zbog mnogo razloga mi zahtevamo sporazum sa elementima koje ima, uključujući i privredu i slobodnu trgovinu. To je ono što tražimo. Veće garancije od priznanja Amerike ne možemo da tražimo“, kazao je kosovski premijer.

Haradinaj je rekao i da, kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, interesuju ga elementi sporazuma.

„Ja verujem Amerikancima i kada oni kažu ovo je formula, ja im verujem. Mi tražimo sporazum da bismo znali kuda ide dijalog. Dijalog je blokirao Beograd, jer kažu da nema dijaloga bez ukidanja taksi. Nismo ga mi blokirali. Mi smo bili u dijalogu znajući da smo žrtve i imamo na hiljade nestalih i žrtava“, rekao je Haradinaj.

Rekao je da ima različita mišljenja o nekim pitanjima od kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika parlamenta, Kadrija Veseljija, ali da se slažu kada je u pitanju Platforma za dijalog.

Osvrnuo se i na jučerašnju posetu nemačkih zvaničnika, savetnika Angele Merkel sa kojima se sastao i naveo da i oni insistiraju na ukidanju taksi u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

„Pritisak Berlina je veoma jasan, dijalog je veoma važan, takse su prepreka. Ukidanje taksi je njihova pozicija“, izjavio je Haradinaj.

Iako su predstavnici SAD, EU, Velike Britanije i Nemačke zatražili od Kosova da ukine takse na srpsku i bosanskohercegovačku robu, u cilju nastavka dijaloga, kosovski premijer to i dalje odbija navodeći da je Kosovo slobodna država koja odlučuje sama za sebe.

Izjavio je i da ako EU ne može da ubedi Srbiju da nastavi dijalog, još manje može Kosovo.

„Nije ovo Bliski Istok da se pretnjama i posledicama završava posao. Mi smo svi slobodne zemlje, ako Srbija hoće da postavi uslove kako ne bi došlo do dijaloga mi ne možemo da pretimo Srbiji hajde na dijalog. Međunarodna zajednica ne može da preti Srbiji da joj kaže hajde na dijalog, i onda vrši pritisak na žrtvu, u ovom slučaju Kosovo, koje je manje, ali mislimo da ovo nije srednji vek i nema potrebe za ovakvim postupcima“, rekao je Haradinaj, prenosi Insajderi.

Nije negirao da zbog svog stava o taksama može snositi posledice, ali veruje da je to donelo dobro Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.