Suroi: Kosovo legalizuje srpsku autonomiju

Izvor: Koha Ditore (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; štampano izdanje)

Pisac i publicista, Veton Suroi, govorio je sinoć u emisiji Rubikon na KTV, o svojoj novoj knjizi “Ime autonomije”. Prema bivšem kosovskom pregovaraču, dogovorena Asocijacija u Briselu nije plod Ahtisarijevog plana.

“Kosovo legalizuje autonomiju Srba i to ne treba negirati, već se treba suočiti sa tim”, rekao je pisac i publicista Veton Suroi, u sredu, tokom intervjua u emisiji Rubikon na KTV.

Navodeći svoje eseje sakupljene u knjizi “Ime autonomije”, Suroi je govorio i o opasnostima sa kojima bi zemlja mogla da se suoči ukolio se Asocijacija realizuje.

Suroi je negirao da je Asocijacija srpskih opština proistekla iz Ahtisarijevog plana, navodeći da su u to vreme oni podigli glas i sprečili tako nešto.

“Na pregovorima smo podigli svoj glas i sprečili i blokirali forsiranje koncepta takve asocijacije, tada su to nazivali asocijacijom i partnerstvom… bilo je jasno i tada da ukoliko dozvolimo formiranje asocijacije, imaćemo treći nivo vlasti,” rekao je Suroi.

“Oni koji kažu da asocijacija proizilazi iz Ahtisarijevog plana, tumače ga površno i neozbiljno. Kada je uvedena asocijacija, pozivali su se na Povelju o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, ali na žalost, naši pregovarači nisu seli da pročitaju povelju jer je fleksibilna i svaka država je interpretira po volji”.

Iako je, prema njegovim rečima, etnička podela postojala od prvog dana oslobođenja, ono što nije trebalo da se dogodi je uvođenje takve podele u ustavni i pravni sistem Kosova. Do ovog problema je, po Suroiju, došlo zbog gluposti pregovarača koji državu pretvaraju u nefunkcionalnu.

Suroi kaže da lideri troše institucionalni kapital paralelno sa trošenjem javnih prihoda za sopstveno promovisanje, ali ne i za poboljšanje životnog standarda društva.

Potpisani sporazumi neće biti poništeni zbog obaveza koje je Kosovo preuzelo, ali ni blokada Skupštine ne treba da traje u nedogled.

“U normalnim odnosima, države same preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Kosovo treba da preuzme odgovornost… Ali, realizacija ne treba da teče jednostrano, već uz društveni konsenzus. Koalicija ne može da odbaci opoziciju, ali ni opozicione partije ne mogu da primoraju Mustafu i Tačija da odu i kažu da su se predomislili. Ne može se prekinuti takav proces, ali ne može ni da napreduje bez društvenog konsenzusa. Ono što opoziciji daje za pravo jeste to što je vlast ignoriše, i ona ima pravo da sumnja u iskrenost vladajuće koalicije”.

Po njegovim rečima, ne mogu se stvari podeliti na unutrašnju i spoljnu politiku, jer vlast nije ozbiljna.

“Ne možete biti ozbiljna država koja ide da potpisuje sporazume u Brisel, a da imate osobu u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova koja je osuđena na 14 godina zatvora, i koja umesto da je u zatvoru organizuje konsultacije za sopstveni bizniz u UKCK. Te dve stvari ne idu zajedno”.

Suroi je govorio i o mogućnosti da Ustavni sud odbaci sporazume, i po njemu, od toga ne treba previše očekivati, jer sud ne može da tumači ovlašćenja koja će imati Asocijacija, jer o njima još nije odlučeno.

“Ono što Ustavni sud može da uradi je da utvrdi da li Vlada može da donese uredbu o Asocijaciji, i da li za to ima pravo. I da nam kaže da li postoji pravni pojam asocijacije u našem ustavnom sistemu. Sud ne može da ocenjuje njenu autonomiju, jer je ona i dalje nepostojeća. A sud ne može da prejudicira da li će autonomija biti formirana ili ne”, rekao je Suroi.

Suroi kaže da je njegova knjiga “Ime autonomije”, koja izlazi sledeće nedelje u izdanju KOHA, prvobitno bila posvećena Fehmiju Aganiju, čoveku koji je formirao političku svest devedesetih i koji je tokom svih pregovaračkih procesa branio interese zemlje.

“On je osoba koja je formirala političku svest devedesetih i na najbolji način je predstavljao unutar DSK, imao je kreativan stav, državotvorni. U svim pregovaračkim procesima u kojima je učestvovao, bio je principijelan i branio je interese države do kraja”.

Prema Suroiju, to nedostaje posleratnim pregovaračima, i oseća se nedostatak Aganija, ne samo u DSK, nego i na Kosovu:

“Čitav pregovarački proces posle rata je neprofesionalan, još od kada smo za Ustavni okvir Kosova prihvatili sve preporuke koje su stigle od spolja i kada nam je rečeno da sve prihvatimo a da ćemo vremenom stvari ispravljati… ali to se nije desilo.”

Suroi je rekao da se u poslednje vreme kod njega nije pojavila želja da se bavi politikom, i odbacio je spekulacije da se približio Samoopredeljenju.

“Sastajao sam se sa Aljbinom Kurtijem i razgovarali smo o knjigama, društvenim fenomenima,” rekao je Suroi, i dodao da je vest o političkoj saradnji sa Pokretom "Samoopredeljenje" proizvod portala koje vode kriminalne strukture Hašima Tačija.

“Živimo u vremenu kada su fenomen Facebook i vesti sa portala tradicionalna stvar. Vest je došla sa portala koji su bliski sa Hašimom Tačijem i njegovim kriminalnim strukturama”, rekao je on.

Suroi je rekao da se povukao iz partijske politike i da se nije pokajao, jer je uspeo da izda četiri knjige u kojima jasno iskazuje svoje političko mišljenje i rešenja. “Povukao sam se iz partijske politike, a kao proizvod toga su moje četiri knjige u kojima iskazujem svoje mišljenje. Nisam deo partijskih struktura i moje političko mišljenje je i dalje koncentrisano na rešenja koja na taj način predstavljam,” naglasio je Suroi.

“Ime autonomije” je njegova poslednja knjiga u kojoj pisac otkriva neozbiljnost kosovskih pregovarača, koji su tokom pregovora više razgovarali o hrani nego o problemima na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.