Surlić: Za međunarodnu zajednicu ZSO i status Srba na Kosovu samo kroz to da li će Kosovo lakše da ostvari nezavisnost

Stefan Surlić

Postaviću pitanje međunarodnoj zajednici – SAD, EU i svima koji podržavaju manje ili više nezavisnost Kosova, hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na KiM prestanu da učestvuju na njihovim izborima, ili, ne daj Bože, na Severu kažu da takvih izbora neće ni biti – poručio je Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji za medije u Beogradu. Reagovao je na poruku koja je takođe poslata sa jedne druge godišnje konferencije – u Prištini, Aljbina Kurtija – da neće da dozvoli da se referendum koji organizuje Srbija u januaru održi i u srpskim sredinama na teritoriji Kosova.

Predsednikova izjava više hipotetička

Asistent Fakulteta Političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić smatra da je Vučićeva izjava bila više hipotetička, nego što stvarno misli da bi trebalo da se povuče takav potez.

Podseća na uticaj međunarodne zajednice, ali i ocenjuje da nju zapravo status Srba na KiM ne zanima.

„Međunarodna zajednica ZSO i status Srba na Kosovu posmatra samo kroz prizmu toga da li će Kosovo ostvariti nezavisnost, odnosno da li će Srbiji biti lakše da odblokira Kosovo na međunarodnom planu, ukoliko dobije ZSO“, kazao je Surlić.

Upravo zbog toga vidi Vučićevu poruku o neodržavanju izbora na Severu kao „uslovnu pretnju“: „A šta ukoliko mi radikalizujemo i vratimo se isto korak unazad“.

Surlić je komentarisao i još jedno 8. po redu isto, a neispunjeno obećanje Srpske liste: Napustiće kosovske institucije, ovog puta ukoliko se ne formira ZSO. O tome u posebnoj vesti:

Déjà Vu: Još jedno neispunjeno obećanje SL o napuštanju institucija; analitičari: Alibi za izbore odluka na Beogradu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.