Suosnivač Bionteka: Do leta se vraćamo normalnom životu

FOTO Ugur Sahin (Uğur Şahin)/ Wikipedia
FOTO Ugur Sahin (Uğur Şahin)/ Wikipedia

Tvorac prve vakcine protiv korone Ugur Šahin (Uğur Şahin), profesor na Univerzitetu Gutenberg i suosnivač biotehnološke kompanije  Biontek (BioNTech), smatra da ćemo se do leta vratiti normalnom životu, piše u subotu Večernji list koji je bio na predavanju i razgovarao s poznatim naučnikom.

Na pitanje kada će pandemija kovida-19 prestati, Sahin je rekao da neće prestati, ali da ćemo moći da je kontrolišemo.

„Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Evropi, dovoljno kontrole postići u septembru, ali ćemo smrtnost smanjiti već u martu i aprilu. A posle ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi vakcinisati. Moraćemo naučiti živeti s tom situacijom. Dolaziće s vremena na vreme do jake zaraze, zbog nevakcinisanja ili imunosupresije, s tim ćemo morati živeti, ali vratićemo se u naš normalan život najkasnije do leta, to je ono što ja verujem“, kazao je naučnik.

„Moramo videti koliko dugo će trajati imunitet nakon vakcinisanja. Imunost će padati, virus će se promeniti, pa ćemo u nekom trenutku shvatiti da nam treba nova vakcina. Pitanje je da li to pet meseci, 18 ili dve godine. U ovom trenutku to ne znam. Ako vidimo da se vakcina dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, mogli bismo ići na to da se vakcinišemo svake godine, da budemo sigurni. To je jedna opcija. Ali, moramo još videti“, dodao je.

Upitan može li njegova vakcina zaštititi od novih sojeva koronavirusa, Šahin je kazao da su ga do sada testirali na britanskoj varijanti, a uskoro će , kaže,  objaviti i podatke o brazilskom, kao i južnoafričkom soju.

„Kod britanske varijante nivo zaštite je isti, nešto je manji kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. Ali, to nije ništa što bi nas zabrinulo. Važno je reći da su antitela samo jedan nivo zaštite, te da postoje i drugi nivoi. U svakom slučaju, želimo proceniti kako se soj može promeniti i napraviti kliničku studiju s jednom ili dve varijante da bismo videli koliko se često te promene događaju“, naglasio je Šahin.

Govoreći o budućnosti vakcina koje se zasnivaju na RNK, Šahin je kazao kako je moguće da će odobrenje ove vakcine ubrzati odobrenja i za buduća.

„Imamo platformu koja dozvoljava da menjamo cepivo za ovaj koronavirus ili da promenimo cepivo protiv gripa, u ovim slučajevima mogli bismo gledati na mRNK kao na platformu. Međutim, svaki novi virus je i nepoznat pa se mora proceniti u kontekstu postizanja imunosti, inaktivacije, sprečavanja bolesti, pa je to sasvim nova igra. Ne mislim da jednostavno u budućnosti možemo početi da vakcinišemo ljude bez da napravimo klinička ispitivanja. Ali mogli bismo smanjiti vremenski okvir u kojem možemo vakcinu učiniti dostupnom na period do šest meseci, u nekoj sledećoj pandemiji“, rekao je Šahin.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.