Vučić: Pad na listi RSF zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću, uskoro presuda

Kuća Milana Jovanovića
Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti doneta sudska presuda za slučaj novinara iz Grocke, Milana Jovanovića, kome je u decembru 2018. godine zapaljena kuća. Komentarišući izveštaj Reportera bez granica (RSF) prema kojem je Srbija pala za tri mesta na rang-listi slobode medija u 2020. i sada se nalazi na 93. poziciji, Vučić je rekao da je to, koliko je razumeo, zbog slučaja Jovanovića.

„Biće uskoro presuda za slučaj Milana Jovanovića. Moramo da ga rešimo što pre. Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba urade to – ja ne mogu da im se mešam. Sad znamo o čemu je reč. Reč je o malom padu i reč je pojedinačnom slučaju“, kazao je Vučić prilikom obilaska radova na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad.

Ocenio je da se na manjak medijskih sloboda žale „‘oni’ koji ih imaju najviše, a da se neki drugi o kojima ‘oni’ govore ne žale“.

Novinaru lokalnog portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću, kuća u kojoj je živeo u Grockoj zapaljena je u decembru 2018. godine, a za podstrekivanje na paljenje kuće optužen je tadašnji predsednik opštine, Dragoljub Simonović, koji je nedugo nakon toga smenjen.

U novom izveštaju Reportera bez granica, navodi se da je posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, Srbija postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar, i prema ovom izveštaju pala je za tri mesta na rang-listi slobode medija, i sada se nalazi na 93. poziciji. Sa druge strane, Kosovo se popelo za pet mesta – sa 75, na 70, međutim, i dalje su mediji, kao i skoro sve drugo na Kosovu „podeljeni po etničkoj osnovi“, navodi se u izveštaju Reportera bez granica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.