Prikupljena sredstva za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića, novinari sa KiM prikupili 60,000 din

Kuća Milana Jovanovića
Foto: N1

Prikupljena su sva neophodna sredstva za renoviranje doma Milana Jovanovića, novinara Žig infa, kome je kuća zapaljena u planiranom napadu pre tri godine.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) uplatila je ukupno dva miliona i 870.000 dinara na račun novinara Milana Jovanovića.

„Posle tri godine da za Novu godinu dočekam da mogu da se radujem boljem sutra“, rekao je Jovanović za N1.

On je zahvalio svim donatorima, građanima Srbije, Slavko Ćuruvija fondaciji, Reporterima bez granica i drugima.

Veran Matić (ANEM) kaže da su u prikupljanju kompletne sume učestvovali Grad Beograd sa milion i po, Multikom Grupa sa milion, opština Grocka 300.000, a da su ostalo bile individualne donacije i prilozi koji su donirali članovi UNS.

Matić kaže da je to “dokaz da kroz solidarnost možemo da kompenzujemo sve nedostatke u ovom slučaju pravosudnog sistema”.

On smatra da je izuzetno važno da se realizuje ideja o osnivanju Fonda koji bi služio za pomoć novinarima kada im je uništena imovina.

Pomoć UNS-a i DNKiM

Članovi Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštili su da su prikupili 60.000 dinara za obnovu njegove kuće.

Predsednik UNS-ovog ogranka na Kosovu i Metohiji Darko Dimitrijević za sajt UNS-a rekao je da je novinarska solidarnost važna za popravljanje medijske scene u Srbiji i put da se izborimo da mediji budu slobodni.

„Često je novinarima sa Kosova pružana pomoć i podrška iz mnogih gradova u Srbiji. Ovim gestom kolege sa KiM pokazuju da su spremni da podrže sve novinare koji se nađu u nevolji. Mi novinari moramo biti solidarni i na taj način pokazati građanima, ali i vlastima i institucijama koliko smo bitan segment demokratskog društva“

Dimitrijević dalje navodi da i najmanja ružna reč ne sme da se desi novinaru zato što obavlja svoj posao, a kamoli pretnja ili uništenje imovine.

On se na kraju zahvalio kolegama i redakcijama sa Kosova i Metohije koji su uplatili novac za pomoć Milanu Jovanoviću, najavivši ujedno i nastavak ove akcije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.