Suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba – Srpski mediji: Svedoci tužioca apsolutno nekredibilni; kosovski mediji: Oliver naredio bacanje bombi na albanske stanove

Danas i juče je nastavljeno suđenje petorici Srba – Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici. O jučerašnjem ročištu su izveštavali i srpski i kosovski mediji, ali uz kontradiktorne informacije o tome šta je jučerašnji svedok tužilaštva navodno posvedočio protiv Olivera Ivanovića.

Radio Kontakt plus > Pantović – Svedoci tužioca apsolutno nekredibilni (jučerašnja vest)

U Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je, saslušanjem svedoka tužilaštva nastavljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba koji su optuženi da su počinili neka od najtežih krivičnih dela u ovom gradu tokom 1999. i 2000.

Advokat: Svedok optužbe potvrdio navode odbrane Olivera Ivanovića

BLIC: Morinijaga je još jedan od svedoka tužilaštva, koji po rečima advokata Ljubomira Pantovića, svojim iskazom pokazuje da tužilaštvo nema dokaza.

Prema njegovim rečima, taj svedok je na suđenju rekao da je Ivanovića video u februaru 2000. godine ali nije mogao da se seti tačno kada.

Pantović je preneo i da je svedok optužbe izjavio da je prepoznao Ivanovićev glas, iako nikada s njim nije razgovarao, već je rekao da je to učinio jer je pre 20 do 30 godina godina čuo Ivanovića kako govori na nekom sportskom dogadaju pa ga je zapamtio.

Pantović je naveo i da se suđenje sutra nastavlja takođe saslušanjem svedoka tužilaštva a da bi onda, u sredu 1. jula trebalo da dodje do pauze.
 
On je 12. svedok na suđenju na kojima se Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću sudi za događaje iz februara 2000.
 
Morinijag je naveo da je tog, spornog dana, 3. februara, bio u svojoj kući u ulici Lole Ribara kao i da je čuo dok je prethodno iz južnog dela grada prelazio u severni, da se taj deo grada čisti od Albanaca.


Pročitajte još:

Ivanoviću produžen pritvor: "Srbijo, poražena si"

Svedok optužbe Imer Morina (61) je još jedan od svedoka tužilaštva, koji po rečima advokata Ljubomira Pantovića, svojim iskazom pokazuje da tužilaštvo nema dokaza.

Prema njegovim rečima, taj svedok je na suđenju rekao da je Ivanovića video u februaru 2000. godine, ali nije mogao da se seti tačno kada.

"Svedok čak nije znao da poveže kog dana se sve to desilo u februaru 2000. godine, spominjao je tri datuma  – drugi, pa treći, a u istrazi je spominjao 13. februar. Nije znao da kaže u kojoj ulici u Severnoj Mitrovici je živeo. U istrazi je rekao da  je živeo u ulici Kralja Petra Prvog, danas da je živeo u ulici Ive Lole Ribara," rekao je Pantović za Kontakt Plus.

Pantović je dodao i da je svedok optužbe izjavio da je prepoznao Ivanovićev glas iako nikada s njim nije razgovarao već je rekao da je to učinio, jer je pre 20 do 30 godina čuo Ivanovića kako govori na nekom sportskom događaju pa ga je zapamtio.

"Ovo sam pokazuje da tužilac zaista  nema nikakve argumente i da su njegovi svedoci zaista apsolutno nekredibilni, i siguran sam i da je Sudsko veće i danas imalo prilike da se još jednom uveri u to što mi od početka tvrdimo," rekao je Pantović.

On je naveo i da se suđenje sutra nastavlja takođe saslušanjem svedoka tužilaštva a da bi onda, u sredu 1. jula trebalo da dođe do pauze a zatim još jedno ročište u četvrtak.

Prema Pantovićevim rečima, u julu mesecu ima oko 15 radnih dana a ukupno ima još 26 – 27 svedoka tužilaštva.

Veriu info, Kosovapress > Svedok: Oliver naredio bacanje bombi na albanske stanove

Na suđenju Oliveru Ivanoviću i još četvorici optuženih za zločine protiv albanskog stanovništva 1999-2000 na severu Mitrovice, juče je svedočio Imer Morina, koji je rekao da su u noći između 3. i 4. februara 2000. Srbi izbacivali Albance iz stanova i kuća na severu Mitrovice.

Prema njegovim rečima, te noći u tom delu grada situacija je bila izuzetno napeta zbog nekih srpskih grupa, dodajući da se pucalo gotovo sve vreme, da je bilo ubijenih i ranjenih.

On je priznao da je poznavao Olivera Ivanovića 40 godina kao sportistu i čoveka sa autoritetom u Mitrovici, iako nikad nije imao kontakt sa njim.

Morina je istakao da je Olivera video kritične noći kako naređuje grupi od četiri osobe da bacaju bombe na prozore stanova.

"Video sam Olivera kako naređuje svojim ljudima da bacaju bombe na prozore stanova Albanaca. Iz mog stana sam video vojnike KFOR-a kako nose ranjene ljude, možda čak i mrtve," rekao je Morina.

U vezi s drugim optuženim, Ilijom i Nebojšom Vujačiće i Aleksandrom Lazovićem, svedok je objasnio da ne poznaje nikog od njih, osim Dragoljuba Delibašića, za kojeg je rekao da ga je video jednom pre rata u uniformi srpske policije.

Burhan Međuani, zaštitnik žrtava, kaže da je na osnovu jučerašnjih iskaza, ali i drugih dokaza koji su dali prethodni svedoci, postoje dokazi da je Oliver Ivanović kriv.

S druge strane, Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović je bio sumnjičav nakon jučerašnjeg svedočenja.

"Hteo sam ići u detalje, ali je izjava i jučerašnje svedočenje istog svedoka, vrlo različito," rekao je Pantović.

Rasprava se nastavlja u utorak, a kao sledeći svedok se očekuje Špend Hasanaj.

 


Ivanović je uhapšen 27. januara 2014, godine i na teret mu se stavlja da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticanje na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačić i profesorom Aleksandrom Lazovićem koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva. Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici, koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku. Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.