Mlada srpska sportska generacija zlatom vraća Kosovo u fokus

"Vidovdan", "Oj Kosovo, zemljo moja voljena" pesme su kojima su srpski fudbalski juniori i košarkašice, za neke neočekivano, proslavili titule svetskog i evropskog šampiona. Pesme o Kosovu su se pevale na balkonu Skupštine, u foajeima hotela u Budimpešti i autobusima koji su prevozili orliće i kraljice – predvodnike najnovije generacije sportista u Srbiji. Na osnovu analize medijskog sadržaja u Srbiji, može se zaključiti, međutim – da Kosovo nije u fokusu javnog mnjenja, osim kao uslov za otvaranje poglavlja 35, kojim će se omogućiti "bolji život" građana. Ipak, Kosovo se na nekoliko dana premestilo iz kratkih agencijskih vesti prizme briselskih razgovora, uz ono što je, po priznanju mnogih građana Srbije, "jedino što još vredi" i beleži uspehe – sport. 

"Kakav divan mesec za srpski sport!" Ovako reaguju građani Srbije, kao i Srbi na Kosovu i Metohiji. Vaterpolisti, fudbaleri, odbojkaši, košarkašice, kajakaši, potvrdili su vitalnost srpskog sporta i za kratko vreme postigli izvanredne uspehe. Na tviter nalogu Olimpijskog sporta Srbije navedeno je da u ovom trenutku Srbija ima najviše kvalifikovanih sportista za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016, od svih zemalja na svetu.

Posebno su oduševili mladi fudbaleri koji su u finalu Svetskog prvenstva za mlade pobedili favorizovanu ekipu Brazila. Doček šampiona koji se tradicionalno dešava na balkonu skupštine Beograda, preko puta Skupštine Srbije, doček praktično od aerodroma – beogradskim asfaltom – do balkona, pokazao je da se okuplja sve više mladih generacija kojima su sportisti glavni uzor.

Orlići su na balkonu pre dve nedelje zapevali "Oj Kosovo, Kosovo zemljo moja voljena", a sa njima i masa isped skupštine. Procenjeno je da je bilo okupljeno oko 50000 građana.

Lepe i hrabre dame srpske košarke, prozvane "Kraljice", pridužile su se samo nedelju dana kasnije orlićima, njima i vaterpolisti, a svi zajedno, vinuli su Srbiju u vrh svetskog sporta za kratko vreme. One su ubedljivo porazile favorizovanu i jaku ekipu Francuske u finalu Evropskog prvenstva i mogu da se pohvale čudesnom činjenicom da su pre samo tri godine morale da prođu kvalifikacije za odlazak na evropsko prvenstvo, a sada direktno idu u Rio i to kao šampionke starog kontinenta. I vaterpolisti su istog dana odbranili titulu prvaka svetske lige i direktno se kvalifikovali za Rio.

Srpske devojke proslavljale su uspeh kako to i dolikuje – bučno, glasno, uz pesmu i igru. Zlato je za Srpkinje i jednu Amerikanku među njima došlo baš na Vidovdan, pa su u skladu sa tim nekoliko puta i otpevale pesmu "Vidovdan”.

Svi uspesi srpskih sportista proslavljeni su i u srpskim sredinama na KiM-u.

   

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.