Brisel: Ni posle 2. runde nema dogovora. Mustafa danas kod Merkelove

Ni posle druge runde višečasovnih razgovora u poslednjih sedam dana nema dogovora između Beograda i Prištine, potvrdili su rano jutros srpski i kosovski mediji koji su direktno iz Brisela pratili najnovije razgovore dvojice premijera – Aleksandra Vučića i Ise Mustafe. Na dnevnom redu su bila četiri, kako su ocenjena, krucijalna pitanja – Zajednica srpskih opština (ZSO), telekomunikacije, energetika i tzv. park mira u Kosovskoj Mitrovici, a dve strane su "najbliže dogovoru" o telekomunikacijama. Domaćin razgovora dvojice premijera bila je šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Isa Mustafa iz Brisela danas putuje u Berlin na razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora jutros, nešto pre dva časa, a posle 17 sati razgovora. Obraćajući se novinarima koji su sve vreme čekali ispred sedišta EU u Briselu u kojem su se vodili razgovori, srpski premijer izjavio je da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju, javio je Tanjug.

"Ja neću i ne dam Gazivode"

Između dve runde razgovora u Briselu, srpski premijer Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za štampu u vladi Srbije 26. juna rekao da "predaju srpske imovine neće potpisati dok je živ".

"Razgovor o energetici sam zaustavio kada sam rekao da neću ni da čujem da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu. Sada kažu – to je pred potpisivanjem. Ma ozbiljno? Možda, ako me smenite do tada. Ja to neću da vam potpišem dok sam živ," rekao je Vučić nakon razgovora u Briselu od prošlog ponedeljka.

A govoreći posebno o jezeru "Gazivode", naglasio je:

"Ja neću i ne dam Gazivode. Mene su birali građani Srbije i ja njima odgovaram, a ne stranim ambasadama. Moj posao je da brinem o vladi i imovini Srbije."


"Strahujem da je prištinska strana došla ovde da ne potpiše sporazum," rekao je Vučić i dodao da je beogradska delegacija, sa druge strane, pregovarala "u dobroj veri" i bila spremna da se dogovori.

Blizu dogovora o telekomunikacijama – nema međunarodnih poziva sa Kosova u centralnu Srbiju; bez detalja o pozivnom broju

Dvojica premijera su, u odvojenim izjavama za medije, ipak potvrdila da su najbliži dogovoru o telekomunikacijama.

Prema Vučiću, dogovor je postignut, ali nije finalizovan:

"Uspeli smo da sačuvamo imovinu 'Telekoma' i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni," rekao je Vučić, ne navodeći informaciju da li će i ko dati pozivni broj Kosovu.

I kosovski premijer je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama; da je zapravo postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu, javio je Tanjug, takođe bez detalja o tome šta dogovor o međunarodnom pozivnom broju i podrazumeva.

ZSO – Priština ne prihvata čak ni ovlašćenja koja imaju opštine

Kada je u pitanju tema koja se predstavlja kao najvažnija za Srbe na Kosovu i Metohiji – Zajednica srpskih opština, Vučić je rekao da su dve delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora, ali da kosovska strana nije htela da prihvati ovlašćenja za ZSO čak ni ona na, kako je rekao, opštinskom nivou.

"Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja," naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.

I kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

"Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava", objasnio je Mustafa.

Što se tiče razgovora o energetici, u okviru koje su pitanja – jezero "Gazivode" i energetski sistemi, kao i pitanje tzv. parka mira, nisu saopšteni nikakvi detalji osim Vučićeve izjave da o "preostale dve tačke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak".

Mogerini: Finalizovani tekstovi sporazuma o ZSO i telekomunikacijama – politički sporazum nije postignuti

"Posle 16 sati rada finalizovali smo tekstove dva sporazuma – o principima formiranja Udruženja/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i aranžmanima sprovođenja u oblasti telekomunikacija. Konačni politički sporazum, međutim, nije mogao da se postigne," navodi se u jutrošnjem, kratkom saopštenju Federike Mogerini povodom dijaloga u Briselu. 

Ona je dodala i da će sada biti razmotreni budući koraci.

Koha podseća na izjavu kosovskog premijera koju je dao kosovskim medijima tokom jučerašnjeg dana, navodeći da delegacije rade u četiri oblasti sa namerom da postignu sporazume i potpišu ih. Koha je, međutim, navela i jasne razlike u stavovima dve delegacije, konstatujući da u tom slučaju nije jasno "dokle su strane stigle u svojim pozicijama".

Ovaj medij takođe podseća i na reči direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koji je zajedno sa Vučićem učestvovao u razgovorima u Briselu, a izgovorene u jučerašnjoj pauzi pregovora – da Priština ne želi dogovor, da su razgovori "mučni" i da se "odigravaju u napetoj atmosferi".

Podsetimo, Koha je uoči razgovora javila da su se obe strane dogovorile o svim pitanjima, te da se na sastanku očekivao samo potpis i to za sporazume koji su u korist Kosova.

Razgovori između Vučića i Mustafe počeli su juče ujutru oko devet časova i trajali do 17:20, da bi se nastavili od 20:30, posle tri sata pauze, i trajali do nešto malo pre dva sata jutros. Razgovori su juče prekinuti zbog obaveza koje je Mogerini imala sa kineskim zvaničnicima.

Dvojica premijera nisu mogla da kažu kada se očekuje nastavak razgovora. Zbog dužine jučerašnjih razgovora, kosovski premijer Isa Mustafa je morao da promeni let za Nemačku, kako bi se danas u 12 časova sastao sa "gvozdenom lejdi" – nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, piše Koha.net, dodajući da se Mustafa nadao da će na razgovore otići sa već postignutim dogovorima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.